Ako odčiniť blamáž so Sputnikom

Mala to byť bomba, napokon je z toho totálna blamáž. Z pol milióna záujemcov o vakcínu Sputnik V sa zatiaľ prihlásilo na očkovanie necelých 5 000.

07.06.2021 20:00
debata (47)

Ukazuje sa, že medzi deklarovaným a skutočným záujmom býva niekedy priepastný rozdiel. Najmä ak ide o ľudí, ktorí jedným dychom chvália čokoľvek, čo nie je západné, no v skutočnosti ide o presvedčených antivaxerov, ktorí keď príde na lámanie chleba, sa nedajú očkovať ani za nič.

A tí, ktorí sa očkovať naozaj chcú dať, ak majú možnosť vybrať si medzi registrovanou a neregistrovanou vakcínou, volia prvú možnosť.

O ruskú vakcínu tak pravdepodobne existuje záujem iba u malej časti obyvateľov nad 60 rokov, no tí sa ňou očkovať nemôžu.

Napriek tomu, že Slováci prechovávajú značné sympatie voči Rusku (podľa prieskumu Globsec až 55 % vníma pozitívne ruského prezidenta Vladimira Putina), pokiaľ ide o očkovanie, zdá sa, že ešte viac veria rôznym konšpiráciám.

A to je veľký problém. Namiesto toho, aby vláda presviedčala o potrebe zaočkovať sa čo najväčší počet ľudí, chaos okolo Sputnika ešte viac zneprehľadnil celú diskusiu týkajúcu sa vakcinácie.

Doteraz bolo prvou dávkou zaočkovaných 1,8 milióna ľudí. No ak chceme dosiahnuť aspoň 60-percentnú zaočkovanosť, malo by vakcínu dostať ešte ďalších 1,4 milióna osôb. Záujem o očkovanie však klesá. V niektorých mestách, napríklad v Bardejove, veľkokapacitné očkovacie centrum už zatvorili.

Matovič kvôli Sputniku prišiel o premiérske kreslo a „z ostudy má kabát“. Teraz má šancu urobiť niečo skutočne dobré pre celé Slovensko a aspoň trochu si napraviť svoju pošramotenú reputáciu.

Namiesto výhovoriek by si mal spolu s ostatnými lídrami politických strán, ktorí ešte zaočkovaní nie sú, dať pichnúť vakcínu, aby tak ľudom vyslali jasný signál, že len takto porazíme koronavírus.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Sputnik V