Demisia Mičovského: cirkus, chaos a čachre

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z OĽaNO podal koncom mája demisiu. V pondelok ráno ju prekvapujúco stiahol. Už vopred o tom museli vedieť premiér Eduard Heger a šéf OĽaNO Igor Matovič. Na obed sa premiér s prezidentkou Zuzanou Čaputovou dohodol, že nový minister bude Samuel Vlčan.

07.06.2021 19:00
debata (17)

Klasická vládna politika: práva ruka nevie, čo robí ľavá. Bohužiaľ u politikov OĽaNO nás to už neprekvapuje. Pýtať sa akurát môžeme, kde inde v demokratickom svete sa dejú takéto amatérske trapasy. Matovičovi a spol. akoby vôbec nezáležalo na renomé Slovenska v zahraničí. Prednejšie sú im vlastné egá a stranícke záujmy.

Mičovský vysvetlil demisiu ako akt zodpovednosti za vymenovanie Gabriely Bartošovej na čelo Slovenského pozemkového fondu. Tú nedávno zadržala polícia a je väzobne stíhaná pre podozrenia z korupcie. Na tom nemení fakt, že ide o jej činnosť za bývalej vlády. Naopak, veď práve jej predstaviteľov politici OĽaNO upodozrievali v rezorte poľnohospodárstva z kadečoho. Namiesto, aby sa od nich dištancovali, vymenúvali ich do funkcií.

Dlhé rozhodovanie v OĽaNO, kto bude novým ministrom, naznačuje, že v hre boli rôzne záujmy či sa analyzovalo pozadie kandidátov. Mičovský v OľaNO prehral. Matovič a Heger sa postavili na stranu Vlčana.

O Mičovskom sa hovorí, že je férový človek. Ako manažér však nepresvedčil. Viaceré odborné organizácie poukazovali na jeho neodbornosť a nekoncepčnosť. Byť čestný a myslieť veci dobre evidentne na riadenie ministerstva nestačí. Napriek tomu sa zdá, že pravý dôvod jeho odchodu je niekde inde. V zákulisí sa hovorilo o tlakoch z rôznych strán. Minister ich nedokázal „ukočírovať“. To dokladá aj boj o jeho nástupcu. Logicky by ho mal nahradiť zakladajúci člen OĽaNO a štátny tajomník ministerstva Martin Fecko či jeho kolega Andrej Gajdoš. Nestalo sa.

Mičovský pravdepodobne dobre vedel, že Matovič s Hegerom dosadia za jeho nástupcu Vlčana. Preto si narýchlo hľadal nejaké argumenty, aby mohol demisiu stiahnuť. Počas 24 hodín sa vyzbierali podpisy od lesníkov za zotrvanie Mičovského vo funkcii. Nebol to problém, veď pochádza z ich radov. Pridali sa aj malí farmári, niektorí to dementovali. Minister tiež nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov, ktorý má odčleniť chránené územia z agrorezortu a zveriť ich ministerstvu životného prostredia.

Bývalý bankár Vlčan, riaditeľ slovenskej pobočky ruskej Sberbank, prišiel po voľbách na post štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva z vedenia firmy zaoberajúcej sa problematikou odpadov a recykláciou. Nebolo ho vidieť vystupovať pod hlavičkou OĽaNO, preto jeho vymenovanie bolo prekvapením. S Mičovským mali zjavne rôzne názory, pretože už po troch mesiacoch z funkcie odišiel a stal sa z neho poradca premiéra Matoviča, neskôr Hegera.

A práve tu môže byť zakopaný pes. Mičovský silou-mocou nechcel, aby sa Vlčan dostal na čelo rezortu. Evidentne má z niečoho obavy. Dlhé rozhodovanie v OĽaNO, kto bude novým ministrom, naznačuje, že v hre boli rôzne záujmy či sa analyzovalo pozadie kandidátov. Mičovský v OĽaNO prehral. Matovič a Heger sa postavili na stranu Vlčana. A dlhoročnú výraznú tvár OĽaNO sa rozhodli poslať ku dnu. Momentálne nevieme, prečo tak urobili. Pravdu nám ukáže až čas, ale zdá sa, že Matovič a Heger nehrajú čistú hru.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #ministerstvo pôdohospodárstva #Igor Matovič #Ján Mičovský #Eduard Heger #demisia ministra #Samuel Vlček