Pochybnosti o Vlčanovi

Minister Mičovský sa už do dejín zapísal ako veľmi slušný človek a kvalitný odborník, ktorý sa nebál postaviť neprávostiam. To mu nik nemôže uprieť. Aj preto sa s ním spájali veľké očakávania.

08.06.2021 19:00
debata (9)

Po roku pôsobenia na ministerstve pôdohospodárstva je však zrejmé, že na túto funkciu sa nehodil, pretože je veľmi zlý manažér a ešte horší politický stratég. Mohol odísť so cťou, no po tom, čo sa pokúsil stiahnuť svoju demisiu, zostane v pamäti zapísaný najmä ako neuveriteľný amatér.

To, čo predviedol v pondelok, nemá azda obdobu. Keď už on sám zákony nepozná, aspoň niekto v jeho okolí mu mohol pošepnúť, že ústava nepozná nič také ako vzatie demisie späť.

Hoci je pravdou, že koncom roka 2018 šéf diplomacie Miroslav Lajčák svoju demisiu stiahol, no už vtedy niektorí právnici upozorňovali, že taký postup nie je v poriadku. To, že ju vtedy Andrej Kiska neprijal, je jeho vizitkou. Prezident nemá možnosť zásadnej voľby, či prijme, alebo neprijme demisiu ministra. Ústava totiž s niečím takým nepočíta.

Hoci vymenovanie Samuela Vlčana za nového ministra pôdohospodárstva je prezentované ako príchod schopného manažéra, existujú aj vážne pochybnosti, či je práve on ten pravý.

Mičovský sa preto nemôže čudovať, že prezidentka Čaputová postupovala v intenciách zákona a on si na záver ministerskej kariéry vyrobil takúto blamáž.

Nespokojnosť s ministrom zo strany poľnohospodárov a potravinárov bola síce veľká, no faktom navždy zostane, že v prípade Mičovského, na rozdiel od jeho predchodcov, neexistuje ani najmenší náznak podozrenia, že by nejakým spôsobom bol zapletený do korupčných afér. A tých v tomto rezorte bolo v minulosti neúrekom. Naopak, za jeho pôsobenia začali súdy postupne rozpriadať nitky v kauze Dobytkár. Keďže cez ministerstvo pôdohospodárstva pretekajú obrovské sumy peňazí, je pre mnohých cennou trofejou.

Hoci vymenovanie Samuela Vlčana za nového ministra pôdohospodárstva je prezentované ako príchod schopného manažéra, existujú aj vážne pochybnosti, či je práve on ten pravý.

Pre mnohých ľudí z agrorezortu bolo už jeho minuloročné vymenovanie do funkcie štátneho tajomníka asi najväčším prekvapením v doterajších personálnych nomináciáchna ministerstve pôdohospodárstva.

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho vtedy vyjadril veľké sklamanie, „že ani na druhú najdôležitejšiu pozíciu ministerstva sa nedostal človek, ktorý je odborníkom v oblasti agropotravinár­stva“.

Na ministerstve sa bývalý bankár neohrial ani tri mesiace. Podľa jednej verzie chcel zverejniť audit činnosti Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a poukázať na korupčné schémy, ktoré v agentúre fungovali, no Mičovský to chcel urobiť sám a zároveň veľmi selektívne. Podľa druhej verzie chcel Vlčan sám robiť kšefty prostredníctvom PPA.

Ak Hegerova vláda medzičasom nepadne, tak najbližšie mesiace jeho pôsobenia na ministerstve ukážu, ktorá z týchto dvoch verzií je pravdivá. Okrem toho, že treba vyčistiť Augiášov chliev, minister musí spustiť dôležité reformy, na ktoré poľnohospodári dlho čakajú.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Ján Mičovský #Samuel Vlčan