Odvolávanie Mikulca: Kollárov varovný prst

Poslanci Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina), brat a manželka väzobne stíhaného bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, mienia hlasovať za návrh opozičného Smeru odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

08.06.2021 20:00
debata (5)

Pčolinský vyčíta Mikulcovi, že riadenie rezortu nezvláda, a výsledkom je vojna policajtov. Namiesto toho, aby vzal opraty do svojich rúk, sa iba vyhovára, že nič nevie, že vyšetrovatelia majú voľné ruky a on nemá na nič dosah. Kritizuje ho aj za to, že počas svojho pôsobenia neurobil personálne zmeny a vo funkciách je veľa nominantov vlády Roberta Fica. Na jednej strane je za návrh Fica, na druhej proti jeho ľuďom.

Kollárovcom pravdepodobne prekáža, že strácajú prehľad a vplyv v bezpečnostných štruktúrach. Boris Kollár, podobne ako Andrej Danko pred ním, si v koalícii po tom, čo nezískal rezort vnútra, vymohol nominovať šéfa „tajných“. Bolo to proti všetkým zvyklostiam, pretože post spadá pod premiéra a ten by si mal vybrať človeka, ktorému úplne dôveruje.

Kollár si takto otvoril dvere, aby sa mohol dostať k rôznym informáciám v bezpečnostných silách, kto sa sleduje a rozpracováva, a prípadne vlastného nominanta usmerňovať. Je to obzvlášť nebezpečné, keď poznáme Kollárovu minulosť.

A tu môže byť kameň úrazu. Polícia veľmi často využíva výpovede kajúcnikov, čo sa stalo aj v Pčolinského prípade. Obvinení výmenou za nižší trest prezradia polícii závažné fakty, ktoré by inak nezískala. Aj keď sa o Kollárovi toho popísalo už dosť, ale určite nie všetko. Medializované fotky s členmi mafiánskej skupiny nemusia byť konečnou stanicou. Kollárovi sa podarilo všetky špekulácie vyvrátiť, hoci nie príliš vierohodne.

Čo keď sa niekde skrývajú míny, o ktorých vedia práve niektorí obvinení alebo odsúdení? V nekontrolovanej polícii sa môže stať čokoľvek. Tu kollárovci môžu s časťou opozície nájsť spoločnú reč.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ministerstvo vnútra #SIS #Boris Kollár #odvolávanie ministra #Peter Pčolinský #Roman Mikulec #Vladimír Pčolinský