Veľké upratovanie v agrorezorte

Na ministerstve pôdohospodárstva sa krátko po vymenovaní nového ministra začali rozsiahle personálne výmeny. Zo svojich postov odišli dvaja generálni riaditelia, hovorca rezortu, ale aj ďalší pracovníci.

11.06.2021 20:00
debata (7)

Ešte predtým požiadal o uvoľnenie z funkcie štátny tajomník Andrej Gajdoš, ktorý v minulosti radil kontroverznému agropodnikateľovi Františkovi Oravcovi, obvinenému zo zneužívania eurofondov. Veľké upratovanie môže byť predzvesťou veľkých zmien v agrorezorte. Tie sú nevyhnutné, hoci prichádzajú v hodine dvanástej.

Po roku, keď rezortu šéfoval Ján Mičovský, ktorý mal síce veľkolepé vízie, ako zlepšiť náš agrosektor, no nebol schopný reálne presadiť žiadne opatrenia, prichádza na jeho miesto človek, ktorý si namiesto planých rečí chce jasne stanoviť úlohy a dôsledne kontrolovať ich plnenie, aby potom vláda mohla na konci volebného obdobia pred verejnosťou „skladať účty“.

Nový minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan preberá rezort v katastrofálnom stave. Agrorezort sa po rokoch bačovania esenesákov stal doslova synonymom zlodejčiny a korupcie.

Je veľmi pozitívne, že namiesto úvah o zmenšovaní polí a zvyšovaní dotácií pre malých poľnohospodárov chce v prvom rade urobiť forenzný audit v Pôdohospodárskej platobnej agentúre ( PPA) a Slovenskom pozemkovom fonde (SPF ). Z oboch inštitúcií, neslávne známych korupčnými aférami, odtieklo v minulosti množstvo peňazí, ktoré potom chýbali ľuďom, ktorí nešpekulovali, no reálne pracovali na poliach a dorábali potraviny. To sa musí zmeniť.

Problém Jána Mičovského bol o nastavení priorít – mať plány nie je zlé, bez nich sa nik nepohne dopredu. No v situácii, keď je veľa vecí v rezorte pôdohospodárstva zlých, treba veci riadne upratať. Na začiatok postačí, keď sa bude menej kradnúť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #audit #Ján Mičovský #SPF #PPA #Samuel Vlčan