Ide o bezpečnosť cyklistov

Na Slovensku sa z cyklistiky stal priam adrenalínový šport. Hlavným dôvodom je bezohľadnosť vodičov motorových vozidiel, ktorí majú pocit, že cesty patria len im. Mnohí sa na cyklistov pozerajú len ako na prekážku, ktorá zavadzia a spomaľuje ich pri jazde.

14.06.2021 20:00
debata (7)

Po príklady, že to tak nemusí byť, netreba chodiť ďaleko – stačí sa ísť pozrieť do susedného Rakúska. Sieť cyklochodníkov umožňuje cyklistom bezpečnú jazdu v mestách i po celej krajine.

Cyklotrasy mimo obcí už vznikajú aj na Slovensku, kritická je však stále situácia v obciach a mestách. Pritom práve v nich je žiaduce, aby v záujme ochrany životného prostredia čo najviac ľudí prestalo používať individuálnu dopravu a začali jazdiť MHD alebo na bicykloch.

Samozrejme, mestá sa nedajú „nafúknuť“, no riešenia existujú. Jedným z nich je zjednosmernenie ulíc. Napríklad v Bratislave na Blumentálskej ulici nedávno upravili jeden úsek tak, že je tam dostatok parkovacích miest a priam ukážková cyklotrasa oddelená od zvyšku vozovky. Škoda, že celý úsek má len zhruba 300 metrov…

Hoci Slovensko chce na cyklodopravu z plánu obnovy vyčleniť až 100 miliónov eur, nedá sa predpokladať, že cyklotrasy sa podarí vybudovať úplne všade. Cyklisti tak ešte dlho budú nútení jazdiť po cestách spolu s autami. Ak by niekto medzi cyklistami urobil anketu, tak drvivá väčšina z nich by povedala, že najväčšie obavy majú z toho, keď ich predbieha auto. Práve tieto kolízie majú tragické následky.

Petícia za lepšiu bezpečnosť chodcov a cyklistov prináša viacero požiadaviek, ktoré by to mohli zmeniť. V zákone by malo byť jasne stanovené, že vodič má pri obiehaní cyklistu udržiavať odstup 1,5 metra. A dôležité je aj vymáhania dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Aby sa nestávalo, že vodič okolo bicyklistu prefičí v meste stovkou vo vzdialenosti 20 cm. Pri drobnej kolízii by niekoľkotonový kolos skončil s pár škrabancami, no pre cyklistu by to malo fatálne následky.

Keďže podobný zákon schválili poslanci v apríli v českej Poslaneckej snemovni a od minulého roka platí aj v Nemecku, niet najmenších dôvodov, prečo by podobná legislatíva nemohla platiť aj u nás.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Cyklisti #cyklochodník