Koniec "starej“ Penty?

Najväčšia slovenská investičná skupina Penta ohlásila ďalšie zmeny. Najznámejšia tvár, vlastník zhruba 40-percentného podielu, Jaroslav Haščák previedla svoj podiel na manželku a synov. Koncom tohto roka odíde aj jeden zo zakladajúcich členov Jozef Oravkin.

15.06.2021 19:00
debata (31)

Pritom Haščák sa už na konci minulého roka po vzatí do väzby vzdal dlhoročného manažérskeho vedenia, kde ho nahradil Ian Child. Vo februári ohlásil odchod aj Eduard Maták, hlavná postava Penty v zdravotníctve. Vtedy vstúpili do skupiny traja noví partneri.

Ešte na začiatku roka Penta predala mäsokombinát Mecom, neskôr odišla z vydavateľstva Petit Press a rozhodla sa predať minoritný podiel v nemocničnom holdingu. Toľko zmien naraz nie je určite náhoda. Zdá sa, že v Pente nezostal kameň na kameni a stará klasická Penta, ako ju desaťročia poznáme, sa stáva minulosťou.

Čo viedlo Haščáka k rozhodnutiu previesť majetkové práva do zvereneckého fondu, zatiaľ netušíme. Špekuluje sa, že ho k tomu primal prípad nedávno zosnulého českého miliardára Petra Kellnera. Ten nezanechal žiadny závet a rozdrobených dedičov čaká dlhé majetkové vysporiadanie. Práve zverenecké fondy by mali by tomu zabrániť.

Ďalšou špekuláciou je snaha previesť majetok na členov rodiny kvôli kauze Gorila, v ktorej išlo o korupciu pri privatizácii v druhej Dzurindovej vláde. Haščák čelí obvineniam z nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy. Aj keď pre to by nemal prísť o majetok, nikto nevie, čo sa môže stať.

Až donedávna sa Pente, zvlášť Haščákovi, darilo celú kauzu zvládať. Teraz sa zdá, že zmenila Pentu na nepoznanie. Ak si chce zachovať dobré meno, zmeny – aspoň navonok – vo vlastníckych štruktúrach a v podnikaní sa stali nevyhnutnými. Penta však vždy bola opradená mýtmi a legendami, preto na pravé dôvody terajšej situácie si musíme počkať.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Petr Kellner #kauza Gorila #Jaroslav Haščák #zverenecké fondy