Matovičova hviezda hasne

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus dôveruje Igorovi Matovičovi iba 13 a nedôveruje 87 percent občanov Slovenska. Víťaz volieb sa ocitol na úplnom chvoste, takmer osamotený, konkuruje mu iba Marian Kotleba.

21.06.2021 19:00
debata (51)

K najdôveryhod­nejšej političke prezidentke Zuzane Čaputovej s podporu 54 percent opýtaných má bývalý premiér riadne ďaleko. Hoci aj jej dôveryhodnosť pomaly klesá z minuloročného vrcholu 66 %. Matovičovi úhlavní nepriatelia Peter Pellergini a Robert Fico majú podporu 44, respektíve 25 percenta. Pre bývalého trojnásobného premiéra to nie je veľa, ale jeho čísla rastú, napriek všetkým očakávaniam. Politik, ktorý mal byť aj podľa vlastných slov už dávno mimo politiky, získava čoraz väčšiu dôveru. A priznajme, že z veľkej miery zásluhou škandalóznemu výkonu Matoviča vo vládnych funkciách. Matovič a Fico pripomínajú spojené nádoby. Bez Ficovho neraz pochybného bačovania by nikdy fenomén Matovič nenašiel živnú pôdu. Dnes si Fico berie späť požičané aj s úrokmi.

Z rýchlokvaseného protikorupčného miláčika davu sa stal v priebehu roka politik, na ktorého je drvivá časť spoločnosti alergická. Tak rýchlo si skaziť imidž, to je doslova umenie a určite aj vo svete rarita.

Pritom ostatní koaliční lídri, okrem bývalej Matovičovej pravej ruky a dnes šéfky strany Za ľudí, nie sú na tom zle. Matovičov hlavný rival predseda SaS Richard Sulík si užíva dôveru 34 % občanov, predseda Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár 31 percent. Premiér Eduard Heger z Matovičovho OĽaNO, ktorý mal obnoviť dôveru ľudí v túto koalíciu a nahradiť zlý imidž svojho straníckeho šéfa Matoviča, zatiaľ svoju misiu neplní najlepšie – dôveruje mu iba 29 percent.

Hoci Matovič nič nestratil zo svojej „originality“, v poslednej dobe akoby trochu vychladol a získal odstup od toho, čo napáchal. Konečne vystúpil zo svojej fanúšikovskej bubliny na sociálnych sieťach a uvidel realitu takú, aká skutočne je. Neskoro. Nie preňho samotného, ale pre nás všetkých. Pretože toľko negatívnych emócií, koľko on za posledného vyše roka vniesol do verejného života, otriaslo celou spoločnosťou. Liečenie sa z nich nám bude určitú chvíľu trvať. Z rýchlokvaseného protikorupčného miláčika davu sa stal v priebehu roka politik, na ktorého je drvivá časť spoločnosti alergická. Tak rýchlo si pokaziť imidž, to je doslova umenie a určite aj vo svete rarita. A zjavne prekonal aj hnev a nedôveru, ktoré vyvolávali po rokoch vládnutia Vladimír Mečiar či Robert Fico.

Preto ani neprekvapuje, že sám Matovič v nedávnom rozhovore pre Aktuality.sk naznačil, že možno nebude v nasledujúcich, aj predčasných, voľbách kandidovať. To je však vo hviezdach. Pretože pripustil, že by OĽaNO viedol vo voľbách a potom by odišiel. Nedajme sa oblafnúť, už dlho nás prefíkaný Matovič vodil za nos. Z volebnej kampane by urobil referendum o sebe a návrate „mafie k moci“. Ak by len trochu uspel, po voľbách by neodišiel.

Matovičovi nateraz zostáva posledná šanca, daňovo-odvodová reforma. Na nej sa bude lámať jeho osud. Ak ju nezvládne – či už komunikačne, alebo odborne – jeho politický osud bude spečatený.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #dôveryhodnosť politikov #Zuzana Čaputová #daňovo-odvodová reforma