Šanca na pandemický reparát

Tak ako žiaci, ktorí nemali možnosť učiť sa on-line, budú cez leto dobiehať zameškané, aj Slovensko v boji s vírusom dostalo šancu na pandemický reparát.

21.06.2021 20:00
debata (19)

Situácia je takmer ako cez kopirák: minimum pozitívnych, klesajúce počty pacientov v nemocniciach, horúčavy, ktoré korona nemá rada. Rovnako ako minulé leto. Pred rokom práve v tomto čase rozpúšťali permanentný krízový štáb, ústredný sa chystal na dovolenku a odborníkov, ktorí hovorili o možnej druhej vlne na jeseň, nikto nepočúval. Prečo aj, do septembra bolo vyše dvoch mesiacov.

Tento rok o permanentnom krízovom štábe nik nehovorí, ale ústredný sa zišiel v tomto roku už po štvrtý raz. Dôvodom je ani nie tak nová vlna na jeseň, ako skôr čoraz viac sa šíriaci delta variant a nízka zaočkovanosť.

Zatiaľ rezorty dostali úlohy a vraj sa uvidí, ako sa epidemiologická situácia vyvinie. Rozumej: čakáme, kedy sa delta variant objaví na Slovensku a kedy vytlačí v súčasnosti prevládajúci britský variant.

Plán musí byť jasný a zrozumiteľný. Vlani nebol žiaden, teraz sa niečo črtá. Pritom by stačilo, aby sa premiér vypäl k výkonu a namiesto natrénovaných floskúl konečne povedal niečo zrozumiteľné.

Napríklad, že aj tento rok by sa Slováci mali vyhnúť cestovaniu do zahraničia, že radšej štát pomôže cestovkám. A kto pôjde k moru, musí počítať s karanténou. Kto ju zaplatí? Môžu ísť školáci v druhej polovici augusta do letných táborov? Alebo sa zopakuje minulé leto, keď sa všetky deti – aj tie, čo boli v táboroch, aj tie, čo boli na zahraničných dovolenkách, naraz vrátili do školy?

Už môžu byť svadby a oslavy, ktoré mnohí odložili? Alebo ich radšej ešte raz odložiť, či skôr na ne aj zabudnúť, lebo ceny išli tak hore, že sa má jeden čo obracať?

Ovplyvní pandémia zimný semester vysokoškolákov? Ako budú študovať stredoškoláci?

Minulý rok sa Slovensko doslova utopilo v prázdnych rečiach a sľuboch, ktoré vyvrcholili antigénovými cvičeniami a nesmiernym bôľom za tisíckami mŕtvych.

Chystajme sa na reparát. Lebo ďalšie slzy si táto krajina už nezaslúži.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #svadby #pandémia #Eduard Heger #Ústredný krízový štáb #dovolenka 2021