Tretia vlna na obzore?

Bolo len otázkou času, kedy delta variant (pôvodne indický) koronavírusu dorazí na Slovensko. Prekvapujúcejšie je, odkiaľ dorazil. Z Ruska, čo málokto očakával. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dokonca povedal, že dotyčná osoba sa nakazila na futbalovom zápase v Petrohrade. Neskôr vysvitlo, že to nie je pravda.

23.06.2021 19:00
debata (34)

To nie je až také podstatné, dôležitejšie je, že tento nesmierne nebezpečný vírus je o polovicu nákazlivejší ako alfa (britský) variant, ktorý dominoval na Slovensku od decembra. A ten bol oveľa infekčnejší ako pôvodný wuchanský variant. Preto reálnosť hrozby vôbec netreba podceňovať. Napríklad vo Veľkej Británii tvorí delta variant už viac ako 90 % prípadov, stačilo na to niekoľko týždňov.

Nesmieme sa uspokojiť so súčasným priaznivým stavom (v utorok PCR testy odhalili iba 35 nových prípadov, nikto covidu nepodľahol). Delta variant má rýchlejší nástup, symptómy sú zo začiatku mierne. To vedie často k podceneniu, najmä pri zraniteľných skupinách, čo môže mať fatálne dôsledky. Mladí ľudia zase nemusia miernym príznakom venovať dostatočnú pozornosť a nevedomky ho šíriť.

Dôležité je, aby bolo zaočkovaných čo najviac ľudí. Ide totiž nielen o individuálnu, ale aj o kolektívnu zodpovednosť. Očkovaním nechránime iba vlastný život, ale vytláčame vírus „z obehu“.

Odborníci varujú, že protiepidemické opatrenia, ktoré boli doteraz účinné, nemusia byť pri nových variantoch dostatočné. Presvedčili sme sa o tom počas Vianoc, keď alfa variant vytlačil pôvodný. Preto okrem očkovania je dôležitá disciplína a zodpovednosť, najmä pri zvažovaní letných dovoleniek v zahraničí. Situácia sa môže zmeniť počas niekoľkých dní.

Dobrou správou je, že zaočkovanie dvomi dávkami proti delta variantu zaberá, aj keď účinnosť je nižšia. Oveľa horšie je to, ak je človek zaočkovaný iba jednou dávkou. Preto urýchlenie očkovania by malo byť prioritou. Zatiaľ máme zaočkovaných takmer dva milióny ľudí (35 % populácie), z toho druhou dávkou necelých 1,5 milióna občanov (štvrtina obyvateľstva). V EÚ zaostávame. Ešte horšie je, že zaočkovanie je nerovnomerné. Kým Bratislava hlási až 55-percentnú zaočkovanosť, okres Poltár iba 15 percent.

Pochopiteľne, ľudia sa cítia bezpečne, korony je málo, či už takmer vôbec nie je, záujem o očkovanie opadá. Navyše je horúce leto, ako by sa mohol vírus šíriť v týchto horúčavách? Je to klam, o chvíľu môže byť všetko inak.

To si uvedomuje aj prezidentka Zuzana Čaputová, a preto mimoriadne vystúpila s výzvou, aby sa ľudia dali očkovať. Konečne už budú môcť očkovať aj ambulantní lekári, čo mnohým občanom uľahčí prístup. Na váhanie nie je čas, spomeňme si na minulé leto, stratu zábran, a následnú ničivú druhú vlnu, ktorá sa skončila iba nedávno, po vyše pol roku. Dôležité je, aby bolo zaočkovaných čo najviac ľudí. Ide totiž nielen o individuálnu, ale aj o kolektívnu zodpovednosť. Očkovaním nechránime iba vlastný život, ale vytláčame vírus „z obehu“.

Prezidentka preto vyzvala opozičných lídrov, aby nerobili kroky, ktoré môžu mať pre nás všetkých tragické následky. Najmä bývalí premiéri Robert Fico a Peter Pellegrini veľmi dobre vedia, o čo ide. Keď dorazí tretia vlna pandémie, budú ohrozené životy ľudí, prípadný lockdown znovu obmedzí ekonomiku, ako sa tomu postavia? Teraz by sme mali načas hodiť politkárčenie za hlavu a ťahať za jeden koniec povrazu. Inak sa z tejto šlamastiky nedostaneme.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #očkovanie #Zuzana Čaputová #Covid-19 #delta variant #kolektívna imunita