Kedy konečne doceníme učiteľov?

Je koniec roka a školy nevedia, či niektoré predmety bude mať na budúci rok kto učiť. Nuž, žiadne prekvapenie, opakuje sa nám to každý rok. Vedenia škôl si už na to akosi zvykli, najmä v Bratislave.

25.06.2021 20:00
debata (13)

Momentálne chýba okolo 1 200 učiteľov, vychovávateľov či špeciálnych pedagógov a k tomu ešte stovka nepedagogických zamestnancov – kuchárov, upratovačiek. Ako obyčajne ide najmä o učiteľov a učiteľky matematiky, fyziky, chémie, informatiky či cudzích jazykov. Zoznam chýbajúcich sa naďalej rozširuje, už je aj nedostatok učiteľov telesnej výchovy.

Hovorí sa, že to je zapríčinené nedostatočným finančným ohodnotením. Áno aj nie. Platy učiteľov už dlhší čas rastú, lenže v Bratislave a okolí stále zaostávajú za štandardom. Uživiť rodinu či zohnať primerané bývanie je takmer nemožné. Najmä učitelia prírodovedných predmetov či cudzích jazykov neraz dostanú inde takú platovú ponuku, ktorej nemôžu odolať. Na školách tak zostávajú krátko, mnohí s tým aj vopred počítajú.

Nedostatočné finančné ohodnotenie je tiež z jednou príčin, prečo prácu učiteľa časť spoločnosti nedoceňuje, neváži si ju. Rešpekt oproti minulosti riadne utrpel. Mnohí si myslia, že učitelia sa veľa nenarobia, majú dlhé prázdniny, krátky pracovný čas a niektorí ani veľa nenaučia, akoby sa im nechcelo. Nevidia, že z nedostatku ocenenia je nejeden učiteľ frustrovaný. Pandémia to ešte viac prehĺbila.

Veľakrát sa učitelia nevenujú iba učeniu, ale aj nemalej byrokratickej práci, na hodinách sa musia niekedy viac venovať disciplíne. Na žiakov už dávno nemajú páky ako v minulosti, a žiaci to často riadne využívajú. Nielen rodičia by boli veľmi prekvapení, čo všetko musí učiteľ riešiť. Nuž, nie je to problém iba na Slovensku.

Bez toho, aby sme zvýšili rešpekt k práci učiteľa, kvalitu vzdelávania nezlepšíme. Nepomôže ani digitalizácia. Učiteľský stav bude pre mnohých iba prechodná stanica.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľ #vzdelávanie #rešpekt #fluktuácia #mzdové ohodnotenie