Štát to zase nedomyslel

Štát od júla zmení vyplácanie štátnej pomoci. Jednotlivé schémy z ministerstva práce sa budú riadiť už len Covid automatom. Čím menej prípadov nákazy koronavírusom bude v krajine, tým viac sa bude zmenšovať aj objem vyplácaných dotácií. Novinku pretlačil vládou minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Jeho rezort zároveň počíta s tým, že v júli a v auguste bude epidemiologická situácia na Slovensku taká dobrá, že sa nebude vyplácať vôbec nič.

27.06.2021 19:00
debata (10)

Princípom zmeny je podľa šéfa rezortu práce urobiť pomoc od štátu predvídateľnejšou. V skutočnosti majú podnikatelia a firmy z nových pravidiel ešte väčší guláš. Covid automat totiž hovorí o niekoľkých fázach a stupňoch varovania. Ku nim sú potom jednotlivé schémy priradené. O tom, v akej fáze bola krajina, však bude informovať štát. Napriek tomu obsahuje nový systém toľko pravidiel, že o väčšej prehľadnosti nemôže byť ani reč.

Podnikatelia pripomínajú, že sa im ešte stále do prevádzok nevrátili pôvodné počty zákazníkov. Po niekoľkomesačných lockdownoch sú železné zásoby na horšie časy dávno fuč.

Pritom ešte zrejme nedozrel čas na to, aby štát prestal ľudí držať nad vodou. Situácia okolo koronavírusu sa síce zo dňa na deň zlepšuje, no pandémia určite nie je zažehnaná. Podnikatelia pripomínajú, že sa im napríklad do prevádzok ešte stále nevrátili zákazníci. Po niekoľkomesačných lockdownoch majú vyvetrané kasy. Železné zásoby na horšie časy sú tiež dávno fuč. Nehovoriac o tých, ktorí fungujú len v zime. Posledný lockdown ich v podstate pripravil o živobytie.

Krajniakov Covid automat pomoci tiež nepočíta s tým, že by sa v niektorom okrese situácia od iných odlišovala. Bude sa monitorovať situácia v celej krajine a podľa toho budú pre všetkých podnikateľov platiť rovnaké pravidlá. Ak napríklad regionálny hygienik zatvorí krčmu niekde v Liptovskom Hrádku kvôli ohnisku nákazy, jej majiteľ nemusí dostať od štátu vôbec nič. Zvyšok Slovenska totiž môže byť vo fáze, keď sa pomoc nevypláca.

Celé to pritom môže dopadnúť ešte horšie. Na Slovensko nedávno pricestovala nová mutácia koronavírusu z Indie. Ide o takzvaný variant delta, ktorý je podstatne nákazlivejší a medzi ľuďmi sa šíri rýchlejšie. To by mohlo opäť zatvoriť nielen hranice, ale aj celú krajinu. Covid automat štátnej pomoci na to síce môže reagovať, no nie nadlho.

Štátne autority aj viacerí odborníci upozorňujú, že pri rýchlosti šírenia delta variantu bude Covid automat úplne na nič. Ten sa totiž aktualizuje raz za týždeň, čo by pri rýchlosti šírenia novej mutácie rozhodne nestačilo. Krajniakov Covid automat by tak bol vypnutý a štátna pomoc spolu s ním.

Súčasná vládna garnitúra sa pritom z podobných scenárov už mohla poučiť. Opäť tak namiesto väčšej prehľadnosti a jednoduchosti prichádza ešte väčší chaos. A keď sa krajinou začne valiť ďalšia vlna pandémie, pre niektorých podnikateľov to môže byť posledný klinec do rakvy. Pretože, ako sa zdá, štát to zase nedomyslel.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna pomoc #Milan Krajniak