Akoby korona ani nebola

Prvá vlna koronavírusu bola oveľa menšia ako tá druhá, ktorá sa len nedávno skončila. Napriek tomu pred rokom mali ľudia oveľa väčšie obavy ísť na zahraničnú dovolenku ako dnes. Pritom sa takmer do bodky potvrdili slová tých, čo varovali, že cestovanie môže na Slovensku spustiť druhú vlnu. Po roku akoby to ani nebola pravda...

28.06.2021 19:00
debata (21)

Ľudia sa opäť chystajú k moru, akoby sme ešte pred tromi mesiacmi nemali lockdown, na covid neumierali stovky ľudí denne, nemocnice neboli zahltené a nečelili sme ustavičným obavám. Dnes je všetko tatam. Podľa prieskumu cestovateľského portálu Pelikán má až 94 % domácich turistov v pláne v tomto roku vycestovať, 84 % na dovolenku. Sú to až neskutočné čísla.

Spoliehať sa na zaočkovanosť, PCR a AG testy či dodržiavanie základných hygienických opatrení ako zaručené nástroje ochrany a nešírenia korony, najmä nebezpečných nových variantov, nás môže vyjsť draho. Najmä delta variant nemá zábrany a preberá dominantné postavenie v ktorejkoľvek krajine, kde sa objaví. Stačia mu na to doslova dni. Akosi sme zabudli na galibu spôsobenú z ničoho nič britským variantom, ktorý sa potichu objavil na Slovensku pred Vianocami. Pritom zaočkovanosť, s výnimkou Bratislavy, je u nás nízka.

Masová turistika či zájazdy fanúšikov na zápasy ME vo futbale napriek všetkým možným opatreniam nemôžu v žiadnom prípade udržať delta variant na uzde. To by si mal každý uvedomiť.

Cestovné kancelárie pritom hlásia, že dovolenky sa v júni vypredali veľmi rýchlo. Júl je takisto skoro vypredaný. Niekde sa predaje šplhajú k číslam z roku 2019. Hitom je prekvapujúco Grécko, nie Chorvátsko. Azda kvôli nižším cenám. Neprekáža im ani preprava lietadlom a čakanie na letiskách. Aj keď záujem je najmä o letoviská, ktoré sú podľa cestovateľského semafora zelené, riziká sú veľké. Grécko, uvedomujúc závažnosť situácie, možnosť náhleho nekontrolovateľného šírenia, najmä mladými ľuďmi, dá preto každému občanovi vo veku od 18 do 25 rokov, ktorý sa zaočkuje, 150 eur vo forme platobnej karty.

Cestovné kancelárie sa pritom sťažujú, že podmienky pre cestujúcich do zahraničia nie sú jasné a zrozumiteľné napriek tomu, že máme cestovateľský semafor. Nikto nevie, čo sa stane po návrate z dovolenky. Aj zaočkovaný človek môže zostať v domácej karanténe či dokonca putovať do štátnej karantény. To by sa z dovolenky stalo skôr peklo než relax po náročnom vypätom roku. Na druhej strane aj nezaočkovaný po návrate z Rakúska môže byť „voľný“.

Lenže nikto na prahu šírenia delta variantu v Európe nemôže predvídať, čo sa stane. Masová turistika či zájazdy fanúšikov na zápasy ME vo futbale napriek všetkým možným opatreniam nemôžu v žiadnom prípade udržať delta variant na uzde. To by si mal každý uvedomiť.

Čím viac budeme zodpovední, budeme menej riskovať, tým menej bude vláda nútená prijať reštriktívne opatrenia. Mnohí sú unavení, ale mali by zvážiť, kde a ako stráviť dovolenku. Dobre zrelaxovať sa dá aj na Slovensku. Koronu sme totiž ešte zďaleka neporazili.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #cestovanie #Turistika #karanténa #vakcinácia #druhá vlna koronavírusu #tretia vlna