Odvolávanie Matoviča: Naštrbená dôvera

V noci z utorka na stredu budú poslanci rozhodovať o ďalšom osude Igora Matoviča. Paradoxom je, že opozičníci, ako aj koaličníci by sa tohto politického exota najradšej zbavili, no zároveň je jeho prítomnosť pre všetkých (zatiaľ) výhodná. Jeho zotrvanie vo funkcii ministra financií umožní koalícii ďalej vládnuť a opozícia bude mať v jeho osobe ľahký terč. Všetci budú v podstate spokojní.

29.06.2021 20:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (4)

Takže Matovič odvolávanie v parlamente prežije. No s každým ďalším dňom v politike sa bude jeho pozícia oslabovať. Pretože okrem zopár verných už asi nik neverí falošnej dileme: mafia alebo on. Hoci sa chce stavať do pozície nenahraditeľného, je jasné, že bez neho to vo vláde ide, ba dokonca oveľa lepšie ako s ním.

Svojím doterajším pôsobením dostatočne preukázal, že do politiky vôbec nepatrí. Na druhej strane, hoci má toho na rováši viac než dosť, za to všetko, čo doteraz napáchal, už zaplatil stratou premiérskej stoličky. A ako minister financií ešte veľa nestihol domrviť, lebo vo funkcii je ešte krátko (hoci jeho daňovo-odvodová reforma sa, slušne povedané, javí ako problematická…), preto sa toto odvolávanie javí trochu čudné.

Najmä pre poslancov z SaS a Za ľudí bude hlasovanie akýmsi testom lojality k Matovičovi. Obe strany majú iks dôvodov, aby mu to všetko zrátali, no pravdepodobne sa ho nezúčastnia, čo je spôsob, ako elegantne dať najavo svoj nesúhlas s jeho politikou a zároveň neprispieť k jeho pádu.

Ten je však iba otázkou času. Spolu s Matovičom však potom padne celá vláda. Škoda jej nebude, lebo sa čoraz viac ukazuje, že bola len akousi slepou uličkou v našej politike.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #Igor Matovič