Kalkul s Matovičom. Prečo nemôže byť ešte odvolaný

Odvolávanie Igora Matoviča v Národnej rade nie je v skutočnosti o jeho zlyhaní na poste ministra financií. Za tri mesiace ministrovania vlastne zatiaľ nič neurobil, takže nemohol ani nič pokaziť.

30.06.2021 20:00
debata (8)

Strana SaS i krídlo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v strane Za ľudí môžu otáľať s podporou predsedu OĽaNO, dať mu najavo, čo si myslia, ale nemôžu ho položiť. Všetci dobre vedia, že by to znamenalo okamžitý pád koalície. To si neželajú. Zároveň by Matovičovo odvolanie vlialo vietor do plachiet Smeru a Hlasu. Bolo by to ich veľké víťazstvo na úkor vládnych strán.

Pritom Matovič to mal po minuloročných letných prázdninách dobre rozohrané. Pandémia koronavírusu sa zdala byť porazená, koalícia nemala spory. Stačilo, keby konal štandardne a na začiatku novembra netrval na celoplošnom testovaní, ale ustúpil odporúčaniu expertov, koaličných partnerov a verejnosti a nechal masívne testovanie iba v ohniskách nákazy. Veď to nebol on, kto trval na neustálom odkladaní lockdownu pred Vianocami, ale Richard Sulík. Namiesto toho, aby si počkal, nechal Sulíka vysvetľovať pochybenia s tragickými následkami, začal ho obviňovať zo smrti tisícok ľudí. Nepobúril tým iba Sulíka, ale aj veľkú časť verejnosti. Potom bol pád minulej vlády iba otázkou času.

Matovič nie je žiadny babrák, ako si mnohí myslia. Predseda Hlasu Peter Pellegrini ho v príhovore úplne presne vystihol. Podľa neho Matovič „nie je žiadny neschopný génius, on je človekom, ktorý hľadá cestičky, ako s niečím vychytračiť, ktorý vždy útočí na najnižšie pudy ľudí, je to jeho politické know-how“. Toto je Matovičova taktika, ktorú používa všade – pri boji s mafiou, proti Smeru, pri pandémii, celoplošnom testovaní, diplomovej práci, vlastnom majetku. A bude ju používať ďalej.

Matovič je síce na dne, ale odpisovať ho nemožno. V talóne má svoje tradičné chytľavé hity, ktorými si vydobyl miesto na politickom výslní. Vie, že stále dokáže časť ľudí ohúriť rečami o vláde či návrate smeráckej mafie alebo Robertovi Ficovi ako zlodejovi. Lenže práve tu sa môže lámať chlieb. Ak sa skutočne ukáže, že pri vyšetrovaní v policajných akciách – v ktorých sa vyzná už málokto – mohol byť s Matovičovým vedomím vyvíjaný tlak na kajúcnikov či obžalovaných, aby vypovedali s určitým cieľom, či im ako protihodnota boli ponúknuté obchody, tak to bude megaškandál. Presný opak toho, čo sám Matovič sľuboval – právny štát.

Sulíkovi však zatiaľ minister financií vyhovuje. Saska má záujmy v daňovej a odvodovej politike. Matovič ako obyčajne bombasticky predstavil návrhy reforiem, ale bez dohody v koalícii ostanú iba na papieri. Ak si Sulík aspoň čiastočne nepresadí svoje, až potom prestane byť pre neho táto vláda zaujímavá a položí ju.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Richard Sulík #Igor Matovič #Peter Pellegrini #policajné vyšetrovanie #odvolávanie ministra #Mária Kolíková