Zabudnuté opatrovateľky

Slovenská opatrovateľka je v Rakúsku fenomén. Ženy tam začali odchádzať starať sa o seniorov už v 90. rokoch, neraz načierno. Ich počet sa znásobil po legalizácii tejto práce po roku 2006, ale hlavne po kríze.

01.07.2021 20:00
debata (8)

Nikdy nebolo tajomstvo, že ich pracovné podmienky nie sú ktoviečo, no pandémia situáciu opatrovateliek ešte zhoršila.

Podľa výskumov, ktoré v období krátko pred pandémiou vydali pracovníci Slovenskej akadémie vied Martina Sekulová a Miloslav Bahna v publikácii Cezhraničná starostlivosť: Lekcie zo strednej Európy, opatruje seniorov v Rakúsku okolo 23-tisíc Sloveniek, zväčša žien v mladšom strednom veku. Napriek tomu, že ich priemerný zárobok sa pohyboval vo výške okolo 840 eur, čo je len tretina priemerného rakúskeho platu, zväčša boli spokojné. Iste nie preto, že by bola takáto podhodnotená pozícia jednoduchá, ale jednoducho preto, že aj nízky plat a nie práve úctivo vnímaná pozícia „lacnej pracovnej sily z Ostblocku“ sú lepšie ako diera z koláča v rodnom kraji. Ak spočiatku medzi slovenskými opatrovateľkami prevládali ženy zo západného Slovenska, dnes je to hlavne východ, celkom v súlade s mizernými pracovnými podmienkami v slovenských regiónoch.

Čo to znamená pre osobný a rodinný život, asi ani netreba zvlášť opakovať. Na Slovensku sa v roku 2015 témy realisticky dotkol napríklad Marko Škop vo filme Eva Nová. Matky dospievajúcich či malých detí odchádzajúce na dvojtýždňové fušky, domáce drámy, nedobrá orientácia v Zákonníku práce, neraz zneužívanie zo strany agentúr alebo zamestnávateľa či dokonca neexistujúca garancia minimálnej mzdy – to všetko býva pre tieto zväčša profesionálne kvalifikované ženy znesiteľnejšie, ako ostávať doma. Ak však najväčším problémom ostáva nízka informovanosť samotných opatrovateliek, možno práve momentálne zhoršená situácia bude tým spúšťačom, aby si svoje práva lepšie uvedomili – a s nimi aj spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lacná pracovná sila #opatrovateľky v Rakúsku