Koalícia opäť zlyhala a vyrobila chaos. Matovič stavil na nízky pud chamtivosti

To, čo predvádza vládna koalícia v poslednom týždni v boji s pandémiou, sa nedá nazvať inak ako chaos. Bežný človek sa v jej návrhoch, vo vyhláseniach a v hrozbách musí strácať, či chce, alebo nechce. Jeden návrh strieda druhý, jedna koaličná strana popiera druhú, nikto nevie, čo bude ďalej.

02.07.2021 19:00
debata (45)

Pritom predkladané návrhy nie sú neopodstatnené. Problém je, že je všetko zase šité horúcou ihlou. Namiesto, aby návrhy boli v predstihu predložené odbornej i laickej verejnosti na širšiu diskusiu, ministerstvá zdravotníctva a financií ich pripravili takmer potajme, vláda z ničoho nič schválila a parlament to má – ako obyčajne – obratom potvrdiť.

A to len preto, že naša milá koalícia zaspala dobu, podcenila dynamický vývoj pandémie a naraz sa o päť minút dvanásť snaží priniesť spásonosné riešenia. Z tohto pohľadu zablokovanie zákona o povinnom testovaní (Covid preukazoch) – ako to vidí jedna strana alebo o výhodách pre očkovaných koaličnou stranou Sme rodina bolo asi jediným možným riešením, aby vládni politici nevrhli spoločnosť do totálneho dennodenného zmätku.

Trestanie nie je jediným nástrojom, ako zvýšiť mieru očkovania. Mali by sme hľadať skôr pozitívnu motiváciu. S ňou neprišiel nikto iný než minister financií Igor Matovič. Vsadil na nízky pud chamtivosti: na výhru v lotérii.

O privilégiách pre zaočkovaných a obmedzeniach pre nezaočkovaných, o vytváraní sporných dvoch kategórií ľudí, sa v Európe diskutuje už dlhšie. Slovensko sa tomu vyhlo, pretože koaličné strany sa venovali vlastným vnútorným sporom. Postoj strany SaS, že očkovaní by mali mať výhody a neočkovaní by mali niesť za svoje rozhodnutie zodpovednosť, je namieste. Každý má právo nedať sa zaočkovať, ale musí si uvedomiť, že tým ohrozuje tých, ktorí sú zaočkovaní, ich slobodu a celý zdravotnícky systém. Veď hospitalizácia pacienta na covid stojí (desiatky) tisíce eur a navyše obmedzuje liečenie pacientov trpiacich inými chorobami.

No docieliť to tým, že sa ľudia pri návšteve reštaurácie, divadla alebo fitnes centra budú musieť dať povinne testovať PCR testom za 70 eur alebo AG testom za 15 eur, je doslova šialené. Pritom doteraz boli AG testy zadarmo… Politici SaS tvrdia, že ak to niektorí nezaočkovaní finančne nepocítia, nikdy ich neprinútime dať sa zaočkovať. Trestanie nie je však jediným nástrojom, ako zvýšiť mieru očkovania. Mali by sme hľadať skôr pozitívnu motiváciu.

S ňou neprišiel nikto iný než minister financií Igor Matovič. Stavil na nízky pud chamtivosti: na výhru v lotérii. O výhrach zatiaľ pomlčal. A na to, že niektorí chytráci v snahe zarobiť si budú za štátnu odmenu verbovať na uliciach a v domoch ľudí na očkovanie. Takto vidí Matovič dušu Slováka. V Grécku sú mladí ľudia motivovaní finančnou odmenou, ktorú môžu použiť na návštevu divadla, múzea či koncertu. Pretože táto skupina svojím štýlom života, nedostatočným prejavom príznakov covidu môže nevedomky najviac šíriť vírus. Iný kraj, iný mrav.

Je naivné si myslieť, že zrýchlené očkovanie nás ešte dokáže pred treťou (delta) vlnou zachrániť, svoju šancu sme zmeškali. Môže však riadne skrátiť dobu trvania, znížiť počet chorých. Oveľa väčší význam by malo teraz obmedzenie masových dovolenkových presunov obyvateľstva po Európe. To navyše značne prispieva k otepľovaniu planéty, ktorého dôsledky si teraz plne „užívame“. Politici zatiaľ mlčia.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #očkovanie #pandémia #povinné testovanie #covid pasy #delta #očkovacia lotéria