Kým príde tretia vlna

S príchodom agresívnejšieho delta variantu sa situácia vo viacerých krajinách začína meniť. Rusko, kde je zaočkovaných len 17 % populácie, hlási rekordný počet nakazených i mŕtvych, a preto sprísňuje pravidlá. Rovnako Izrael, kde je miera zaočkovanosti jedna z najvyšších na svete. Naopak, Británia pravidlá uvoľňuje. Slovensko síce zatiahlo brzdu, no niektoré opatrenia nie sú najšťastnejšie. Napríklad rozhodnutím zatvoriť niektoré hraničné priechody si vláda uľahčila svoju prácu, no najmä pendlerom značne skomplikovala život...

06.07.2021 19:00
debata (15)

Efektívne riešenie, aby sa ľudia začali správať zodpovednejšie a na druhej strane, aby ich štát zbytočne neobmedzoval, môže mať rôzne podoby. Mnohí (najmä naši rusofilní antivaxeri) budú asi prekvapení, akou cestou sa vybralo Rusko.

Rusi brali doteraz covid na ľahkú váhu, no teraz, keď epidémia udrela naplno, sa situácia začína meniť. Keď sa už aj prezident Vladimir Putin snaží rozptýliť pochybnosti ľudí o vakcínach a presviedča ich, aby sa dali očkovať, znamená to, že situácia je vážna. Napriek jeho predchádzajúcim vyhláseniam, že vakcinácia nebude povinná, samosprávy napokon našli spôsob, ako ľudí nepriamo priviesť k tomu, aby sa dali zaočkovať.

Legitímnou snahou každej krajiny je primať čo najviac ľudí, aby sa dali zaočkovať. Slovensko ako piaty najmenej zaočkovaný štát v EÚ riskuje, že na covid budú opäť umierať ľudia. No tentoraz úplne zbytočne, pretože drvivej väčšine prípadov sa dalo predísť.

Napríklad v Moskve všetci zamestnanci pracujúci v sektore služieb – čiže v obchodoch, reštauráciách, kaderníctvach, bankách, vo verejnej doprave atď. – sa musia dať najneskôr do 15. júla zaočkovať. Inak ich zamestnávateľovi hrozí obrovská pokuta. V hlavnom meste je tak očkovanie v podstate povinné – pretože ak si ľudia chcú udržať prácu, nič iné im nezostáva. Bez QR kódu vo svojom mobile sa nikam nedostanú…

Niekto môže namietať, že takýmto spôsobom je obmedzovaná osobná sloboda ľudí. No v situácii, keď počet nakazených prudko rastie a pritom existuje dostupný prostriedok, ako šírenie infekcie zastaviť, by bolo hriechom ho nepoužiť. Ak nie sú ľudia zodpovední na individuálnej rovine, musí za nich prebrať zodpovednosť štát.

V Británii napriek tomu, že delta je oveľa nákazlivejšia, vírus už nezabíja toľko ľudí ako pred rokom na jeseň. Dôvod je prostý – počet zaočkovaných presiahol viac ako 66 %. V tamojších nemocniciach končia najmä nezaočkovaní.

Tento trend je badateľný aj v Spojených štátoch. Hlavný medicínsky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci uviedol, že približne 99,2 percenta nedávnych úmrtí na covid v USA bolo medzi nezaočkovanými ľuď­mi.

Čo viac dodať? Legitímnou snahou každej krajiny je preto primať čo najviac ľudí, aby sa dali zaočkovať. Slovensko ako piaty najmenej zaočkovaný štát v EÚ riskuje, že na covid budú opäť umierať ľudia. No tentoraz úplne zbytočne, pretože drvivej väčšine prípadov sa dalo predísť.

Je prirodzené, že vírus chce prežiť a čo najviac sa rozšíriť. Rovnako prirodzené by preto malo byť, aby mu v tom ľudia zabránili. Je nerozumné a nezodpovedné, keď už takúto možnosť máme, no zároveň ju mnohí ignorujú.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #očkovanie #Covid-19 #delta variant