Banka predbehla Kollára

Téma nájomného bývania sa dostala do verejnej debaty najmä pred poslednými voľbami. Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár v predvolebných videách občanom sľuboval, že dá postaviť 25-tisíc nájomných bytov ročne. Zatiaľ sa zdá, že ostalo len pri sľuboch.

06.07.2021 21:00
debata (4)

Štát zatiaľ tápe. Do dnešného dňa sa nepostavil ani jeden byt a Boris Kollár už medzičasom stihol svoj sľub radikálne zrevidovať. Do konca volebného obdobia sa tak zrejme nepostaví ani jeden z avizovaných bytov. Najmä mladí ľudia si želajú, aby to tak nebolo. Pri sledovaní aktuálneho vývoja cien bytov mnohým totiž nič iné nezostáva. To, ako sa dá spustiť program výstavby nájomných bytov, najnovšie ukázala Slovenská sporiteľňa a presne tam by sa mohol ísť predseda parlamentu inšpirovať.

V skratke ide o to, že oslovila investorov s cieľom vyzbierať do 10 miliónov eur. Ponúkaný úrok je síce minimálny, ale o to pri tomto type investovania vôbec nejde. Pri sociálnych dlhopisoch predsa nie je hlavný cieľ zarobiť, ale pomôcť sociálne slabším. Znevýhodnení ľudia, ktorí nájomné byty môžu dostať, tak budú mať o 30 percent nižšie nájomné, ako je trhová cena.

Desiatky bytov už inštitúcia postavila a ukázala, že projekt je životaschopný. Boli doň zapojené aj neziskové organizácie, ktoré pomáhajú s výberom rodín, či lokálna samospráva. Novozískanými zdrojmi chce projekt nájomného bývania dostať na vyšší level, pričom ráta s postavením stovky nových bytov.

Je dobré, že sa o investovaní ako takom hovorí. Finančná gramotnosť Slovákov je nízka a treba ju postupnými krokmi zdvíhať zo spodku rebríčka. Svedčí o tom napríklad skutočnosť, koľko úspor majú ľudia na bežných účtoch a postupne ich zožiera inflácia. Preto áno, hovorme o investovaní, lebo je to dôležitá téma a podporujme podobné projekty, lebo aj takýmto spôsobom môžeme pomôcť oveľa viac ľuďom na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #nájomné byty #výstavba bytov #Boris Kollár