Orbánom netreba ustupovať

Väčšina národných programov obnovy je už schválená. Na odobrenie Európskou komisiou čakajú už len Česko, Írsko, Poľsko a Maďarsko. Zatiaľ čo prvé tri krajiny dostanú zelenú asi do konca týždňa, maďarský prípad je iný. Existujú vážne dôvody, pre ktoré by mal byť prístup Budapešti k peniazom z plánu obnovy zablokovaný.

09.07.2021 16:00
debata (27)

Vláda Viktora Orbána dlhodobo podkopáva základné hodnoty Európskej únie. Od útokov na liberálnu demokraciu cez škandalózny prístup k migrantom, po nedávne zintenzívnené útoky proti LGBTQ+ ľuďom. Jej politické vzťahy s väčšinou ostatných európskych vlád sú napäté, niektorí politici (ako holandský premiér) otvorene hovoria, že Maďarsko by nemalo byť členom EÚ. To však nie sú dôvody, pre ktoré by mala komisia odmietnuť plán, ktorý otvorí Budapešti cestu k 7,2 miliardy zo špeciálneho protikrízového rozpočtu.

Dôvodom je korupcia a nefunkčné mechanizmy na jej potláčanie – najmä prípadov s najvyšším politickým krytím. Maďarsko má s korupciou dlhodobý problém, špeciálne so zneužívaním európskych peňazí. V roku 2019 spochybnil európsky protikorupčný úrad takmer štyri percentá z európskych peňazí minutých v krajine. To je suverénne najvyšší podiel v celej EÚ (na druhom mieste bolo Slovensko s pol percentom). Maďarské úrady konali len v minime z prípadov, na ktoré OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) upozornil.

Európska komisia opakovane upozorňuje na systematické zlyhávanie systému využívania európskych peňazí a korupciu siahajúcu na najvyššie miesta. V pláne obnovy však maďarská vláda prisľúbila len kozmetické zmeny ako zlepšenie IT systému prokuratúry, boj proti malej korupcii v zdravotníctve a zlepšenie pravidiel verejného obstarávania.

Nie je dôvod predpokladať, že bude riešiť kľúčové problémy. Napríklad politizáciu orgánov, ktoré majú chrániť právo a stratu nezávislosti súdov. Situácia je o to horšia, že Maďarsko nie je ani medzi krajinami, ktoré spolupracujú na fungovaní spoločnej európskej prokuratúry. Neexistujú tak spoľahlivé mechanizmy na odhaľovanie korupcie s prepojením na vysokú politiku. Korupcia, klientelizmus a zneužívanie európskych peňazí na podporu politických spojencov sú súčasťou fungovania Orbánovho režimu. Desať firiem prepojených na vládu (vrátane spoločnosti Orbánovho zaťa) získalo v rokoch 2010¤-¤2018 verejné zákazky za 6,5 miliardy eur.

Zneužívanie spoločných európskych peňazí je pre prežitie Orbánovho režimu rovnako dôležité ako podkopávanie hodnôt európskej integrácie. Zatiaľ čo možnosti únie brániť sa proti druhému sú obmedzené, na prvé má konkrétne nástroje. Len ich musí mať ochotu použiť. V tomto prípade je to podmienenie schválenia európskych peňazí skutočnými reformami, ktoré ich ochránia pred zneužitím. Kalkulácie, že ďalší konflikt s „Bruselom“ môže Orbán využiť v budúcoročnej volebnej kampani, nie sú v tomto prípade namieste.

Nejde len o Maďarsko. V iných krajinách (najmä našej časti Európy) je podobných Orbánov dosť. Skorumpovaných populistov, ukrývajúcich sa za nacionalizmus, konzervativizmus a politiku nenávisti. Ochota diskutovať s názorovými protivníkmi nie je to isté, ako ochota ustupovať podvodníkom.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Viktor Orbán #LGBTI+