Boj s deltou na hraniciach. Bude Babiš inšpirovať Matoviča?

Sprísnenie režimu na hraniciach, keď sa na nás valí tretia vlna pandémie, je správny krok. Len nie tak, ako to začala robiť na začiatku týždňa naša vláda.

09.07.2021 20:00
debata (15)

Zatvorenie malých hraničných priechodov slúžiacich zväčša domácim na dochádzku do práce či za obchodmi, bolo krokom úplne vedľa. Dlhé rady, niekoľkohodinové čakania a veľké obchádzky logicky viedli k protestom. Vláda musela ustúpiť.

Od 9. júla začali platiť nové pravidlá. Pri vstupe na Slovensko sú zvýhodnení zaočkovaní ľudia, na hraniciach budú pre nich vyhradené koridory, a tak je to dobré. Nezaočkovaní sú povinní nastúpiť do 14-dňovej karantény či podstúpiť po piatich dňoch PCR test. Pendleri majú mať výnimky, uvidíme, ako to bude od pondelka fungovať.

Príchodu delty ani tretej vlne sa nevyhneme. Môžeme ich však oddialiť a zmierniť. Skoré reštriktívne opatrenia na hraniciach mnohých znechucujú a poburujú, sú však opodstatnené, najmä keď si uvedomíme, ako sme zvládli prvú a druhú vlnu.

V druhej sme sa domnievali, že sa nám nemôže nič stať, alfa variant dovezený z Veľkej Británie spôsobil galibu. V prvej vlne, keď sme videli, čoho je vírus schopný v iných krajinách, sme vďaka včasným opatreniam aj na hraniciach minimalizovali následky.

Od zvládania nástupu tretej vlny závisí aj osud ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Šéf strany OĽaNO, ktorá ho nominovala do funkcie, Igor Matovič, ho už verejne kritizoval za meškanie v očkovaní. Môže ísť o premyslený krok.

V Česku totiž premiér Andrej Babiš vrátil po viac ako polroku do kresla ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha. Matovič by možno rád videl podobný návrat Marka Krajčího. Ten skôr ako ministrom bol oddaným služobníkom premiéra a vykonávateľom jeho príkazov. Prípadnou výmenou by tak Matovič zase získal moc nad riadením pandémie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #hraničné kontroly #Igor Matovič #Marek Krajčí #pendleri #vakcinácia #Vladimír Lengvarský #delta variant #tretia vlna #Adam Vojtěch