Za ľudí: o krok bližšie k rozpadu

V strane Za ľudí už od marcovej vládnej krízy buble názorový spor, ako ďalej. Je čoraz zjavnejšie, že krídla predsedníčky Veroniky Remišovej a podpredsedníčky Márie Kolíkovej sa od seba stále viac vzďaľujú.

12.07.2021 20:00
debata (6)

Vzájomné rozpory dospeli tak ďaleko, že už nie je schopné sa stretnúť ani predsedníctvo strany. Už dva mesiace, pričom mali zvyk stretávať sa každé dva týždne. Remišová najprv navrhovala nejaké neformálne stretnutie na chate, absolútne nezodpovedajúce vážnosti situácie. Napokon sa vedenie strany neformálne stretlo v nedeľu večer v Piešťanoch. Kolíková a jej podporovatelia neboli pozvaní, ale nakoniec dorazili. Nič sa nevyriešilo, práve naopak.

Pritom Kolíkovej krídlo a viaceré kraje požadujú maličkosť – teda aspoň v demokracii bežnú – zvolať snem, vydiskutovať si veci a zvoliť nové vedenie. Toho sa Remišová bojí ako čert kríža. Mohla by totiž prísť už po roku o post predsedníčky strany. Ten si vlastne ani nevybojovala, ale dosadil ju naň zakladateľ strany Andrej Kiska. Ukazuje sa, že to bol omyl. Predvolebné preferencie strany sa dlhšie pohybovali na hranici zvoliteľnosti a v poslednom čase klesli pod štyri percentá.

Každý aspoň trochu realistický predseda strany, ktorému záleží na prežití, by sa opýtal členov, či za ním stoja. Požiadavka na zvolanie snemu je teda úplne logická. Lenže naše politické strany nie sú zvyknuté voliť si predsedov či podpredsedov. Tí sa vopred dohodnú v zákulisí medzi elitou strany, snem to iba formálne potvrdí. S demokraciou to má spoločné veľmi málo.

To teraz navrhuje aj Remišová. Kompromisným predsedom má byť Juraj Šeliga. Nič by sa tým nevyriešilo, napätie by načas ustalo, agónia by sa iba predĺžila. Strana Za ľudí potrebuje demokratický súboj o najvyššie priečky. Nech už vyhrá ktokoľvek, je to jediná šanca na prežitie. Inak stratia aj posledných voličov. A možno už pravú chvíľu premeškali, a strana je navždy odpísaná.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #snem #demokracia #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí