Povinné očkovanie zatiaľ nie

Očkovanie na Slovensku, v Európe či v USA narazilo na svoje hranice. Keď sa na prelome rokov začínalo s očkovaním, všetci dúfali, že na konci leta bude preočkovaná potrebná väčšina obyvateľstva. Dnes vieme, že to bola ilúzia.

13.07.2021 20:00
debata (111)

Na kolektívnu imunitu potrebujeme preočkovanosť najmenej 70 % populácie oboma dávkami. V tých lepších krajinách sa toto číslo približuje k 50 percentám, v tých horších, ako Slovensko, nedosahuje ani jednu tretinu. Stratégia, že preočkujeme aspoň čo najviac ľudí jednou dávkou, sa ukázala ako mylná. Nové mutácie ako delta sú proti jednej dávke takmer odolné.

Pôvodné nadšenie ľudí dať sa zaočkovať ochablo, z viacerých dôvodov. Druhá vlna pominula, počet infikovaných je stabilne nízky, nič nám nehrozí, je leto. Lenže tretia vlna dorazí čoskoro, čím menej zaočkovaných, tým bude horšie.

Ako motivovať ľudí na očkovanie? Rôzne podnety zlyhávajú. Stále častejšie sa skloňuje povinné očkovanie. V Chorvátsku o tom vážne uvažujú, v Grécku idú povinne očkovať v zdravotníctve. Najďalej zašli zatiaľ vo Francúzsku. Covidové pasy sa stanú nevyhnutnosťou pri vstupe do kín, divadiel, múzeí, nemocníc, v reštauráciách, v nákupných strediskách, pri jazde vlakom, autobusom, v leteckej doprave, teda takmer všade. Bez očkovania sa človek pomaly nepohne. Ide v podstate o nepriame povinné očkovanie.

Naše ministerstvo zdravotníctva sa nateraz rozhodlo ísť inou cestou – uľahčuje prístup k očkovaniu. Správne, veď pre veľa ľudí je to logistický rébus. Na ohlásenú Matovičovu lotériu sa príliš nespolieha. Najprv umožnilo očkovať obvodným lekárom, teraz bude očkovanie v centrách bez registrácie, voľný vstup, v krajoch sa pripravujú mobilné jednotky. Uvidíme, či to zaberie, či sa príde zaočkovať viac ľudí.

Čo ak nie? Potom sa asi francúzskej ceste nepriameho očkovania nevyhneme. Možno bude v niektorých profesiách očkovanie povinné. Alebo zamestnávatelia budú vyžadovať očkovanie kvôli ochrane zaočkovaných či plynulej výrobe. Povinné očkovanie síce nebude, ale bez covidového pasu sa nebudeme môcť pohnúť, stane sa povinnou vstupenkou do bežného života.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #samosprávy #povinné očkovanie #vakcinácia #Vladimír Lengvarský