Zmätky na pokračovanie

Ústavný súd (ÚS) pozastavil platnosť vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa, platnej od 9. júla, podľa ktorej sa vyžadovala dvojtýždňová karanténa od všetkých cestujúcich okrem zaočkovaných proti covidu alebo pracovníkov vybraných profesií. Tá vyvolala nespokojnosť ľudí a protesty na hraniciach.

14.07.2021 19:00
debata (41)

Podnet na jej protiústavnosť podali na ÚS minulý týždeň poslanci opozičného Smeru. Argumentovali diskrimináciou, obmedzením slobody pohybu či právom na prácu v prípade pendlerov. Robert Fico upozornil listom aj Európsku komisiu na to, že vláda porušuje ľudské práva a bráni vlastným občanom vo vstupe do vlastnej krajiny. Zároveň požiadal o stretnutie eurokomisárku Věru Jourovú.

Podpredseda Smeru a poslanec Ľuboš Blaha používa silné slová o rozdelení očkovaných a neočkovaných na nadľudí a podľudí, o diskriminácii, apartheide na hraniciach alebo o očkovacom fašizme.

Zo spoločnosti sa vytratila elementárna snaha dohodnúť sa, nájsť spoločný postup, neprotirečiť si, nevyvracať všetko iba z princípu, počúvať sa a akceptovať argumenty za a proti, nie sa vedcom vyhrážať za iný názor už aj priamo pred domom.

Situácia na hraniciach sa môže zmeniť v podstate ihneď. Tŕňom v oku kritikov je dvojitý meter používaný na (nie úplne) zaočkovaných a nezaočkovaných občanov. Súd svojím krokom zároveň vrátil do platnosti júnovú vyhlášku, podľa ktorej sa budeme riadiť cestovateľským semaforom. Podľa neho sú krajiny rozdelené na zelené, červené a čierne. E-hranica síce končí, ale karanténa pre vstup z niektorých krajín bude platiť.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už avizovali, že v časovom strese mohli nastať pochybenia a ministerskí právnici sa ich budú snažiť odstrániť.

Nedajme sa zmiasť, celkovo sa na situácii okolo pandémie a hrozby tretej vlny toho veľa nemení. Vypätá atmosféra bude pokračovať ďalej. Oduševnená kritika vakcinácie, zatvárania hraníc, zľahčovanie pandémie a obmedzovanie cestovania budú pokračovať. Rovnako ako kritika tých, čo sa zaočkovať z rôznych dôvodov nechcú dať. Hoci tým, čo sa ich zastávajú, až tak nejde o slobodu, ľudské práva, odstránenie „apartheidu“, ale skôr o získanie vyššej podpory nespokojných, a najmä riadne zmätených a z rôznych dôvodov emocionálne vypätých voličov.

Mnohí, ktorí teraz kritizujú reštriktívne opatrenia po tom, čo dorazí tretia vlna a budú sa zapĺňať nemocnice, umierať ľudia či zatvárať ekonomika, začnú vláde bez mihnutia oka vyčítať, že jej nezabránila alebo v predstihu neprijala adekvátne opatrenia.

Ešte smutnejšie na všetkom, čo dnes prežívame, je, že ak by boli Robert Fico a Peter Pellegrini premiéri, robili by pravdepodobne to isté, čo robí vláda. A naopak, ak by boli Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár v opozícii, boli by rovnako kritickí ako súčasní opoziční lídri. Veď Blahove silné slová, ako keby vypadli priamo z Matovičovho slovníka.

Zo spoločnosti sa vytratila elementárna snaha dohodnúť sa, nájsť spoločný postup, neprotirečiť si, nevyvracať všetko iba z princípu, počúvať sa a akceptovať argumenty za a proti, nie sa vedcom vyhrážať za iný názor už aj priamo pred domom. Ak túto napätú atmosféru nezmeníme, hrozí nám oveľa väčšia katastrofa než covid.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #hranice #Ústavný súd SR #pandémia #zaočkovanosť #karanténa #covid semafor