Transparentná slepota

Keď vznikne situácia, ktorej jednotlivé súčasti sú zahmlievané, popierané alebo zamlčované, slovenčina prichádza na pomoc obrazom „divá sviňa sa v tom nevyzná“. Situácie, v ktorých sa divé svine nevyznajú, bývajú vďačným lovným terénom pre naháňanie politických preferencií.

14.07.2021 20:00
debata (2)

Pretože zrazu sa vynoria tisícky tých, ktorí sa v tom zaručene vyznajú. Nie je to inak ani v prípade nákupu antigénových testov, ktoré, mimochodom, v poslednom roku lomcovali verejnou mienkou ako hurikán.

V októbri minulého roku, keď antigénový ošiaľ vrcholil, sa vtedy ešte premiér Igor Matovič rozhodol potajme nakúpiť antigénové rýchlotesty za približne 50 miliónov eur. Matovič, už vtedy transparentný približne ako v prípade neskoršieho nákupu vakcín Sputnik V, celkom obišiel verejné obstarávanie, ktoré má byť zárukou, že si zo štátneho nákupu len tak mirnix-dirnix hockto neuleje. V tom čase sa rozšírila správa, že najväčšiu časť zisku má získať voči štátu zadlžená trnavská firma Eurolab Lambda, ktorej majiteľ o. i. spoluvlastní aj školu, kam chodia Matovičove deti. Pojem „firma z Trnavy“ sa stal ustáleným slovným spojením. Teraz Úrad pre verejné obstarávanie rozhodol, že skutočne – štátne rezervy naozaj porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

Podľa kontrolórov ide celkovo o tri firmy. Štátne rezervy, čuduj sa svete, obvinenie odmietajú. Jeho šéfa Jána Rudolfa, nominanta SaS, vyzývajú na odchod najhlasnejší kritici z opozície. Obvinenia z prepojenia na vládu sú síce staronové, ale súčasný minister financií sa tvári, akoby tu nikdy predtým ani neboli a „trnavská firma“ je len náhoda. Iná firma je vraj naviazaná na Smer. Ústav verejného obstarávania mlčí a divé svine sa v tom nevyznajú. A tak počet jednotlivcov, ktorí presne vedia, ako to je, zatiaľ rastie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #štátne rezervné fondy #antigénové testy #Eurolab Lambda