Nebezpečná cesta Poľska

Poľská vláda sa vybrala nebezpečnou cestou popierania základov európskej spolupráce. Nemožno vylúčiť, že vyústením bude odchod Poľska z Európskej únie.

16.07.2021 16:00
debata (10)

Podľa poľského ústavného súdu nemusí Varšava rešpektovať príkazy Súdneho dvora EÚ, pretože takýto mechanizmus nemá oporu v poľskej ústave. Kameňom sporu je disciplinárny orgán, ktorý môže trestať poľských sudcov a ktorý je pod vplyvom vlády.

Súdny dvor EÚ posudzoval, či takéto podriadenie súdnej moci exekutíve neohrozuje jej nezávislosť a nie je v rozpore s princípmi právneho štátu. Zároveň však vydal predbežné opatrenie, ktorým prikázal pozastaviť činnosť disciplinárneho režimu. Poľská vláda mala rešpektovať autoritu súdneho dvora. Obrátila sa však na ústavný súd. Ten včera konštatoval, že podľa poľskej ústavy žiadnu takúto povinnosť nemá.

Vynechajme nateraz politikum sporu (poľská vláda cielene demontuje nezávislosť súdnictva a jedným z prejavov je, že ústavný súd obsadila svojimi podporovateľmi). Sama osebe je závažná aj formálna rovina: ústavný súd de facto odmietol princíp nadradenosti európskeho práva. To môže mať ďalekosiahle následky na poľskú budúcnosť v únii.

Problém predbežného opatrenia, ktoré odmietla poľská vláda vykonať, by mohol byť v tejto chvíli prakticky bezpredmetný. Súdny dvor EÚ včera (vo štvrtok) rozhodol, že disciplinárny režim uplatňovaný voči poľským sudcom odporuje európskym pravidlám. Predbežné opatrenie by tak fakticky nemuselo byť potrebné, poľská vláda má povinnosť režim zmeniť. Pravdepodobne to však neurobí, bude naťahovať spor a čas využije na to, aby súdy vyčistila od nepohodlných kritikov. Nedá sa tiež vylúčiť, že sa k rozhodnutiu Súdneho dvora postaví podobne ako k predbežnému opatreniu: obráti sa na ústavný súd a ten samozrejme rozhodne, že žiadne „rušenie“ disciplinárneho mechanizmu nemá oporu v poľskej ústave.

Okrem toho je tu širší problém: poľský ústavný súd by sa mal začiatkom augusta vyjadriť aj k otázke, či niektoré ustanovenia európskych zmlúv neodporujú poľskej ústave. Aj v tomto prípade ho o to požiadal poľský premiér. Ak povie áno, v logike jeho stredajšieho rozhodnutia môže poľská vláda vyhlásiť, že nebude takéto ustanovenia rešpektovať.

To bude vážne nabúranie zásad európskej spolupráce. Popretie nadradenosti európskeho práva nad domácim bola jedna zo základných požiadaviek obhajcov brexitu. Poľskí euroskeptici, na rozdiel od tých britských, o odchode z EÚ nehovoria (aspoň nie otvorene). Väčšina Poliakov je dnes proti nemu. Napriek tomu môže byť na konci cesty, ktorou sa Varšava vydala, polexit.

EÚ totiž bude musieť na hrubé porušenie pravidiel reagovať (napríklad zastavením európskych peňazí). Konflikt bude eskalovať. Objavia sa vyhrážky odchodom z EÚ – ak aj budú myslené len ako prostriedok vydierania, britský príklad ukazuje, že sa ľahko stanú realitou.

Poľsko sa vydalo na cestu, ktorá je nebezpečná nielen preň samotné, ale aj pre náš región. V bezprostrednom okolí Slovenska silnejú antiliberálne a antieurópske tendencie – obe majú dosť fanúšikov aj u nás doma. Okraj tejto priepasti je nebezpečne blízko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdny dvor EÚ #Brexit #polexit #poľský ústavný súd #ústava Poľska