Posledné varovanie

Príroda nám v posledných týždňoch dáva najavo svoju silu. Zažívame neobyčajne horúce leto, ktoré na susednej Morave okorenilo ničivé tornádo, v tradične chladnej Kanade vládnu tropické teploty, na Sibíri vyčíňajú rozsiahle požiare a teraz prišli ničivé záplavy v Nemecku, Belgicku, Holandsku a Luxembursku. Ľudia počas niekoľkých hodín či minút prichádzajú doslova o všetko.

16.07.2021 20:00
debata (86)

Apokalyptické obrazy sa niekedy nedajú ani opísať, treba ich vidieť. Zničené zaplavené mestá, obce, polia, cesty, krížom-krážom poprevracané autá, zrútené budovy, zničené obydlia, osobné veci a pamiatky navždy preč, a zatiaľ vyše 100 ľudských obetí iba v samotnom Nemecku. Že sa svet zmenil, už musia uznať aj tí najzarytejší klimatickí skeptici. Áno, storočné vody, záplavy tu boli vždy aj budú, aj keby nenastala klimatická zmena, ale rýchlosť a početnosť je nevídaná, ojedinelá, nová.

Čo s tým? Klimatické zmeny nemajú rýchle riešenia. To, čo sme zaspali v posledných dekádach, nedoženieme šibnutím čarovným prútikom. I keď mnohí skeptici si myslia, že nové technológie zachytávajúce oxid uhličitý všetko vyriešia. Môžeme zmeniť ráz krajiny, pokúsiť sa zadržiavať vodu v prírode, ale to je asi všetko.

Európska komisia tento týždeň uverejnila prelomový klimatický balíček s názvom Fit for 55, ktorý sa týka znižovania emisií do roku 2030. Ale pomôže? Veď stále ide iba o časť Európy, malý výsek sveta. Bez ostatného sveta – USA, ekonomického giganta Číny – sme stratení.

To všetko nie je možné bez zmeny postoja k životu, ekonomike, globalizácii, fetišu ekonomického rastu. Elektromobily, ktorých budú továrne chrliť milióny, prevážať po celom svete, batérie budú nabíjané z uhoľných elektrární, nás problému nezbavia. Nemôžeme hovoriť o zmene klímy a stále podporovať globalizáciu. Pretože práve doprava – presun tovarov, výrobkov, komponentov krížom-krážom z jedného konca sveta na druhý úplne zbytočne, len pre úsporu pár percent na nákladoch – je slepá ulička. A tiež masívne presuny tisícky kilometrov autami a lietadlami za jedným týždňom dovolenky.

Dokážeme sa vlastne prispôsobiť výkyvom počasia? Opakujúce sa povodne, tornáda, ničivé búrky, niekde už každoročné sezónne požiare, suchá. Ako žiť ďalej v takých oblastiach? Bude to viesť k masívnemu sťahovaniu? Je načase radikálne zmeniť prístup k svetu.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #povodne #elektromobily #klimatické zmeny #prírodné katastrofy #ekonomický rast #globalizovaná ekonomika #Fit for 55 package