Hranice medzi slobodou a zdravím

Chaos vystriedalo pohoršenie. Od pondelka začína platiť nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa upravuje režim na hraniciach. Hlavný hygienik v súčinnosti s rezortom zdravotníctva tak zareagoval na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť predchádzajúcej verzie. Podľa súdu bol problém v tom, že vyhláška bola príliš benevolentná voči ľuďom zaočkovaným len prvou dávkou vakcíny.

18.07.2021 19:00
debata (29)

Ústavný súd totiž konštatoval, že vyhláška „umožňuje voľný cezhraničný pohyb osobám, ktoré prakticky zaočkované nie sú, a to bez ich následnej izolácie a karantény, a túto možnosť podmieňuje len ich prvotnou a dosiaľ fakticky neúčinnou vakcináciou“. Okrem toho dodal, že takáto skutočnosť pôsobí z hľadiska ochrany života a zdravia kontroverzne.

Je pozitívna správa, že Ústavný súd promptne zareagoval na dynamickú situáciu a snaží sa vniesť ľudskoprávny rozmer do boja proti pandémii. Nevyhnutným dôsledkom však je zmätok z toho, aké pravidlá vlastne platia. Ak by sa rozhodnutie zverejnilo v Zbierke zákonov, začal by platiť starý cestovateľský semafor. No aj to len na pár dní, pokým by nezačala platiť zasa nová vyhláška. Chaos v pravidlách by sa tak len zväčšoval.

Práve preto možno oceniť, že hygienik expresne vydal novú vyhlášku. Tá je síce prísnejšia, no aspoň o niečo menej diskriminačná. Po novom sa karanténe vyhnú len tí, čo sú dva týždne po druhej dávke vakcíny. Na druhej strane, chvatnú zmenu pravidiel nemožno vnímať ako vhodnú prax, keďže znižuje istotu a dôveru v kompetentnosť kompetentných.

Fakt však je, že pandémia opäť naberá na obrátkach naprieč celou Európou a štáty reagujú sprísnením protipandemických opatrení. Prípady nových infekcií rapídne narastajú v Holandsku, Spojenom kráľovstve či na Cypre. V Katalánsku opäť zaviedli nočný zákaz vychádzania, na gréckom ostrove Mykonos k nemu pridali aj kuriózny zákaz púšťania hudby. Za zmienku stojí i prístup Spojeného kráľovstva, ktoré z obavy pred juhoafrickou mutáciou zaviedlo karanténu pre všetkých prišelcov z Francúzska bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní.

Opatrenia na Slovensku tak ani zďaleka nie sú také prísne ako inde. O to dôležitejšia je však prevencia a príprava na ďalšiu vlnu. Tá nás totiž s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou neminie. Zamedzenie nekontrolovanému zavlečeniu koronavírusu na naše územie je jedným z kľúčových nástrojov. Táto úloha je však nesmierne komplikovaná v prepojenej Európe, v ktorej platí voľný pohyb osôb, tovaru a služieb. Nehovoriac o tom, že Slovensko nie je ostrovom a monitorovanie príchodu osôb nikdy nebude také efektívne ako napríklad na Taiwane.

Otázka tak neznie, či sprísňovať režim na hraniciach, ale ako. Odpoveď na ňu musí predstavovať proporcionálne vyvažovanie medzi základnými hodnotami, na ktorých stojí naša spoločnosť.

Otázka tak neznie, či sprísňovať režim na hraniciach, ale ako. Odpoveď na ňu musí predstavovať proporcionálne vyvažovanie medzi základnými hodnotami, na ktorých stojí naša spoločnosť. Na jednej miske váh sloboda, na druhej ochrana života a zdravia. Izolované uprednostňovanie jednej hodnoty na úkor druhej však môže napáchať len väčšie škody. Život bez slobody je totiž otroctvom a sloboda v chorobe utrpením.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #Ústavný súd SR #pandémia