Odpočúvanie novinárov: Ide o viac, ako sa zdá

V mnohých, neraz aj v demokratických, krajinách boli novinári, aktivisti či opoziční politici tŕňom v oku. To, že sa ich vlády snažia odpočúvať, aby vedeli, čo na vrchnosť vedia a majú za lubom, nie je žiadnou novinkou. Veď o tom svedčia mnohé škandály z minulosti.

20.07.2021 20:00
debata (13)

Novinkou je to, že dnes to majú niektoré vlády o poznanie ľahšie – stačí si na trhu od súkromnej firmy kúpiť odpočúvací softvér a zneužiť ho voči „nepohodlným“ občanom.

Izraelská firma NSO Group, ktorá dodáva špionážny softvér Pegasus, sa bráni, že ho vyvinula iba pre izraelskú vládu na boj proti zločinu. Koho by nelákalo kúpiť si systém od súkromnej firmy, ktorý vie preniknúť do ktoréhokoľvek telefónu a zistiť, kde sa človek nachádza, jeho hovory, správy, videá, históriu vyhľadávania, dokonca dokáže sám zapnúť kameru i mikrofón v mobile. Preto neprekvapí, že na zozname krajín, ktoré neodolali zadovážiť si Pegasus, sú štáty ako Azerbajdžan, Bahrajn, Kazachstan, Saudská Arábia či SAE.

Zarážajúce je, že na zozname sú aj demokratické krajiny ako Mexiko, India a jedna z EÚ – Maďarsko. Odpočúvalo sa viac ako 50-tisíc telefónnych čísiel v 50 krajinách. V Maďarsku bolo napojených 300 telefónnych čísiel. Ako hovoria niektorí nezávislí maďarskí novinári, konečne sa im potvrdilo podozrenie, ktoré už dlho tušili. Nepomohlo ani šifrovanie. Samotná maďarská vláda tento fakt, žiaľ, zatiaľ nepotvrdila ani nepoprela. Je teraz na EÚ, či to bude mať pre Orbána nejaké konkrétne dôsledky. V hre je jeden z pilierov európskych hodnôt.

Celkovo sa na zozname nachádza 89 novinárov z renomovaných svetových médií ako CNN, The Wall Street Journal, The New York Times, El País, Le Monde, Bloomberg, The Economist, Reuters, AFP alebo AP. Zatiaľ nie jasné, či zahraničné vlády odpočúvali vlastných občanov, ktorí pôsobili ako korešpondenti týchto médií, alebo priamo občanov iných krajín, aj na cudzej pôde. To by mohlo mať pre niektoré vlády oveľa vážnejšie následky. Vo Francúzsku mala odpočúvať marocká tajná služba.

Nerobme si ilúzie, technologický pokrok sa nedá zastaviť a na trhu bude stále viac firiem ponúkajúcich sofistikované sledovanie súkromných mobilov. Vlády budú mať viac možností, ako nelegálne odpočúvať. Nič ružového nielen pre demokraciu, ale aj slobodu a ochranu súkromia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #odpočúvanie novinárov #nedemokratické štáty #svetové médiá