Pápež iba za odmenu

Ak by sa dalo vakcinovať čosi vyše milióna ľudí, tak budeme hovoriť o 60-percentnej zaočkovanosti. Na dosiahnutie kolektívnej imunity, ktorá by spoločnosť chránila pred variantom delta, by však zaočkovanosť mala byť aspoň 90-percentná.

20.07.2021 19:00
debata (26)

A to by sme ešte mali rozlišovať medzi prvou dávkou vakcíny, druhou dávkou vakcíny, dvojtýždňovou lehotou od druhého očkovania, aby si jeden mohol povedať, že už je pred koronavírusom chránený. Komplikované počty. Ešte viac komplikovanejšia cesta k očkovaniu.

V tejto krajine sa začalo očkovať v nedeľu 26. decembra minulého roka. Bola to slávnosť: zaočkovali sa poprední epidemiológovia, vtedajší minister zdravotníctva. Aby boli príkladom. Až po nich sa dostal rad na zdravotnícky personál nemocnice, ktorá bola v tom čase najviac vyťažená. Ľudia, ktorí denno-denne bojovali o každý nádych svojich pacientov, prišli v očkovaní na rad až ako druhí.

Dobre, bolo potrebné ukázať národu, že očkovanie je správne. Lenže tí, ktorí sa nechali zaočkovať, nemali a nemajú veľký marketingový výtlak. Nie je to ich chyba. Chyba bola, že kampaň, ktorá mala osloviť ľudí, aby si minimálne vypočuli argumenty v prospech vakcinácie, a časť z nich sa očkovať aj nechala, vlastne ani nebola.

Do nemohúcej očkovacej kampane takto vstúpil pápež. Keď sa chceme ako krajina vytiahnuť, tak by sa malo začať očkovať v podstate dvojnásobným tempom ako doteraz. Kto si zaslúži, bude ho vidieť na vlastné oči. Kto si nezaslúži, iba v televízore.

A tak nebolo ani v čom pokračovať. Skôr naopak, od decembra sa len hasia problémy, ktoré vyrastajú kdesi v podhubí tejto spoločnosti. Dlho ich nevidieť, no keď sa pohnoja nezrelými kiksami a pokropia hlúpymi rečami z miest najvyšších, vyrastú tak, že sa ich nedá ani obísť, ani preskočiť. A preraziť – na to už nie je ani vôľa, ani sila.

Už niekoľko týždňov sa tu hovorí o tom, že minister financií nepustí peniaze na očkovaciu kampaň. Nie zo zásady, ale z trucu. A možno z trucu aj chystá už takmer mesiac lotériu a odmeny pre ľudí, ktorí iných naverbujú na očkovanie. Niežeby bol Slovák lakomý, ale zarob dnes tridsať euro len tak… A tak sa očkovanie, ktoré sa poriadne ani nerozbehlo, ešte viac pribrzdilo.

Vyhlášky hlavného hygienika, ktoré mali silou-mocou každého presvedčiť, že pre každého dovolenkára je lacnejšie nechať sa zaočkovať, ako chodiť po testoch a karanténach, namiesto presviedčania popudili. A to celkom dosť.

V čase chystajúcich sa protestov na hraniciach, pred Úradom vlády, pred parlamentom prišla iná správa. V septembri príde na Slovensko pápež František. A kto sa s ním chce stretnúť, musí byť plne zaočkovaný.

Časovo to znamená, že sa treba nechať zaočkovať najneskôr na budúci týždeň. Potom o 28 dní po druhý raz a tesne pred príchodom pápeža uplynie akurát dvojtýždenná lehota, aby vakcína začala naplno fungovať a očkovaného chrániť. Ešte šťastie, že sa už podávajú len vakcíny s mesačným rozostupom medzi dávkami. Ak by bola v permanencii Astra, to by musela hlava katolíckej cirkvi prísť až koncom októbra.

Novinu oznámil minister zdravotníctva, ktorý je známy krátkym, úsečným vyjadrovaním. Navyše, nedovolil novinárske otázky. Za chrbtom mu stál predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, ktorý ministrovi pritakal. Na omše celebrované pápežom sa dostane viac ľudí, ako by to dovoľoval Covid semafor, ale musia byť zaočkovaní. Plne zaočkovaní.

Do nemohúcej očkovacej kampane takto vstúpil pápež. Keď sa chceme ako krajina vytiahnuť, tak by sa malo začať očkovať v podstate dvojnásobným tempom ako doteraz. Kto si zaslúži, bude ho vidieť na vlastné oči. Kto si nezaslúži, iba v televízore.

Aj by to bolo vtipné, keby sme sa na druhej strane ako spoločnosť nemuseli hanbiť. Za vedenie krajiny, ktoré namiesto rozumných slov používa silu. Ktoré sa nedokáže zmobilizovať tak, aby zmobilizovalo aj samotnú krajinu. Chýba tu autorita. Niekto, koho si budeme vážiť. A hoci nie bez výhrad, ale predsa len rešpektovať. Lebo vážiť si a rešpektovať samých seba to akosi nedokážeme.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #katolícka cirkev #očkovanie #návšteva Slovenska #karanténne opatrenia