Ďalší papier do zberu

Predstavte si, že si chcete vybaviť poistenie vozidla. V dvoch rôznych poisťovniach sa však cena líši, aj keď je produkt vo všetkých smeroch rovnaký.

23.07.2021 20:00
debata (1)

Jedna poisťovňa ale pošle z ceny viac peňazí na riziko a menej na provízie. A druhá zase naopak. Dnes to ale nemáte ako vedieť a v podstate vám to môže byť jedno. Od januára budúceho roka sa to zmení.

Reč je o takzvaných informačných formulároch, kde budú poisťovne ľuďom ukazovať, z čoho sa cena poistky vlastne skladá. Prikáže im to staronová vyhláška rezortu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ten ju zdedil ešte po bývalej vláde, ktorá s ňou prišla v roku 2019. Aj napriek výhradám poisťovacích domov ju Matovič nakoniec podpísal.

Na prvú dobrú to znie ako spotrebiteľsky prospešné opatrenie. Pre ľudí síce môžu byť informácie z formulára zaujímavé, ale pri výbere poistky neužitočné. V tlačive napríklad uvidia, koľko z ceny poistky ide na krytie rizika, čo z toho sú náklady či koľko peňazí si vezme štát na daniach a odvodoch. Niečo podobné pritom už dnes poisťovne ľuďom ukazujú.

Navyše, bežného smrteľníka môže nový dokument aj zmiasť. Poisťovne majú totiž rôzne systémy modelovania ceny. Jedna môže človeka považovať za rizikovejšieho, iná zase nie. Patrí to k takzvaným „know-how“ danej spoločnosti, do ktorého nikto z vonka nevidí. Cenotvorba bude nakoniec aj tak nepresná, keďže ju človek dostane ešte pred vytvorením zmluvy.

Koniec koncov, každého pri poistke zaujíma hlavne to, koľko to bude stáť a ako mu ochráni majetok. Summa summarum, poisťovne od januára spotrebujú viac človekohodín a peňazí. A bežný človek? Ten dostane k poistke ďalší papier, kde bude lúštiť pojmy ako netto poistné a náklady na riadenie aktív. Pri rozhodovaní mu nepomôže, no aspoň sa zíde pri zbere papiera.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #Igor Matovič