Preteky až ku dnu

„Nový precedens na hypotekárnom trhu“ či „krok proti prúdu“. Aj tak hodnotia nedávny krok ČSOB znížiť hypotéku na desať rokov pod 1 percento finanční analytici. Už nielen krátkodobé úvery na bývanie na tri alebo päť rokov lámu rekordy v lacnom požičiavaní. Výraznejší výstrel na poli dlhodobejších viazaností urobila prvá väčšia slovenská banka.

26.07.2021 20:00
debata

Sarkastickejší čitateľ by sa mohol spýtať: dočkáme sa situácie, keď nám budú banky dávať pôžičky zadarmo? Akciové ponuky finančných domov na hypotékach totiž prerážajú stále nové dná. Sú lacnejšie a lacnejšie. Pripomínajú tak preteky až ku dnu. Kedy sa dočkáme dna, zatiaľ nevie nikto.

Je to možno aj dobré. Ľudia si môžu vyberať z ponuky, z ktorej im vzíde nízka splátka. Na trhu je veľký boj o klienta a banky sa predbiehajú, ktorá ponúkne lacnejší úver. Z televíznych reklám vyskakujú na ľudí akciové zľavy pôžičiek začínajúce sa nulou. Banky dobre vedia, prečo tak činia – Slovák počúva na zľavy a na akcie.

Na druhej strane je však rekordný rast cien bývania – ten vie efekt nízkeho úroku vymazať. Ako idú úroky na úveroch dole a dole, ceny domov a bytov idú zase hore a hore. Tiež nikto nevie, kedy sa ich rast zastaví.

Ak by sa niekto opýtal, čo na týchto trendoch zmenila koronakríza, tak by mal vedieť, že nič. Pandémia neutlmila apetít po nových hypotékach a ani nezamedzila rekordnému rastu ceny bývania.

Zaujímavé bude sledovať, aký bude vzťah úrokov a cien bývania aj v budúcnosti. Zatiaľ sú preteky vyrovnané a dlžníkov s novými kľúčmi od bytu nechávajú pokojných. No úroky už príliš nemajú kam klesnúť zatiaľ čo ceny bývania nemajú strop – môžu rásť a rásť. Ak sa tak stane, v pretekoch by vyhrávali tí, čo už majú strechu nad hlavou, nad tými, ktorí sa o ňu iba usilujú.

S akou zľavou prídu banky potom?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka