Dôchodky: Takto sa to nerobí!

Keď Robert Fico kritizoval snahu Petra Pellegriniho vypísať referendum o predčasných voľbách, odkázal mu, že „takto sa to nerobí, do psej matere“. Takmer to isté by mohli odkázať odborníci či ekonómovia súčasnému ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, ktorý ukázal prvé vážne kontúry dôchodkovej reformy.

30.07.2021 19:00
debata (5)

V nej púta pozornosť najmä takzvaný rodičovský bonus, ktorý by mal dopriať vyšší dôchodok rodičom, ktorí majú viac detí. Čo bonusom v skutočnosti sleduje? Ťažko s istotou tvrdiť. No ak prihliadneme na to, že jeho poradcom je bývalý minister vnútra za KDH a tvrdý konzervatívec Vladimír Palko, je zrejmé, že ich cieľom je motivovať ženy mať viac detí. Krajniak svojím nápadom vlastne odkazuje ľuďom: Čím viac detí budete mať, o to vyšší bude váš dôchodok.

Najprv však pána ministra trochu pochváľme. Pretože vďaka nemu sa skončí azda najhorší systémový prvok v súčasnom dôchodkovom systéme. A to je populistický výmysel minulej vlády Smeru – zastropovanie dôchodkového veku. To znamená, že po novom nebude pevne stanovený vek, kedy človek môže odísť do penzie, ale bude sa postupne zvyšovať rovnako ako sa zvyšuje aj priemerná dĺžka dožitia.

Rodičovský bonus vyvoláva viacero oprávnených otázok. Čo s rodičmi, ktorí deti nemajú alebo ich mať nemohli? Čo s tými, ktorých deti pracovali dlhé roky v zahraničí a nechcú si doma platiť odvody? Rodičovský bonus tak bude diskriminovať a bude vytvárať dve kategórie dôchodcov.

Žiaľ, tu sa chvála končí. Rodičovský bonus totiž vyvoláva viacero oprávnených otázok. Čo s rodičmi, ktorí deti nemajú alebo ich mať nemohli? Čo s tými, ktorých deti pracovali dlhé roky v zahraničí a nechcú si doma platiť odvody? Krajniakovci hovoria, že to majú ošetrené. Ibaže by nemali. Systém, kde je veľa podmienok či výnimiek, už z povahy dáva príležitosť všetkým špekulantom ako z neho vyťažiť. Sulíkovci majú tiež pravdu, ak tvrdia, že rodičovský bonus bude diskriminovať a bude vytvárať dve kategórie dôchodcov.

Ďalšou otázkou je, kto nápad rodičovského bonusu zaplatí. Iste, je lákavé ťahať peniaze od bohatých s platmi viac ako sedem a pol tisíca eur. Ale tí to sami neutiahnu. Keď sa Milan Krajniak stal ministrom práce, mnohí nadvihli obočie a pýtali sa, čo tam ten človek chce robiť. Predtým mal totiž povesť konzervatívneho ideológa s dobrým inštinktom vytĺkať politický kapitál, kde sa dá. Teraz je už zrejme jasné, čo chce dosiahnuť. Chce sa zapísať do histórie ako politik, ktorý splní sen všetkých konzervatívcov – zvýšiť pôrodnosť.

Ibaže takto sa to nerobí. Prorodinná politika je komplexná téma, kde nestačí dať budúcej matke pár desiatok eur na ruku. Ani rodičom sľubovať vyššie penzie za každé dieťa navyše. V prvom rade sa treba postarať, aby tu bolo dostatok dobre platenej práce pre ľudí, dostatok škôlok pre deti, kvalitná podpora rodičovskej dovolenky pre mužov a v neposlednom rade treba podporovať flexibilitu v zamestnaní žien.

Že sa to tak nerobí, vedia aj koaliční partneri. Najmä SaS a Za ľudí. Krajniak sa azda aj preto, že u nich nemá podporu, rozhodol, že rodičovský bonus nebude pretláčať do ústavy, kde by sa ťažšie hľadala parlamentná sila, ktorá by ho mohla zrušiť.

Ale čo je podstatnejšie: všade na svete vo všeobecnosti platí, že čím je krajina bohatšia, tým menej detí sa ženám rodí. Toto je holý fakt. Možno je to smutné, ale je to tak. A dokonca aj rozhodnutie nemať deti je slobodná voľba. A do tejto voľby by nemal strkať nos štát. A už vôbec nie konzervatívni ideológovia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový vek #dôchodková reforma #Milan Krajniak #rodičovský bonus