Výboh: Zrúti sa domček z karát?

Keď sa minulý rok vo veľkom začalo zatýkanie ľudí blízkych bývalej vláde, mnohých prekvapila rýchlosť, s akou sa to dialo. Postupne sme si však zvykli, že za mrežami sa ocitli ľudia obvinení z korupcie, ktorí predtým zastávali významné funkcie. Azda preto už ani nikoho neprekvapí, že napokon došlo aj na Miroslava Výboha, ktorý bol akýmsi posledným čriepkom v celej mozaike.

04.08.2021 19:00
debata (118)

Robert Fico sa nikdy netajil tým, že sa s Výbohom osobne pozná. „Pán Výboh je môj priateľ a ja sa predsa nebudem tváriť, že nie je. Dvadsať rokov tohto človeka poznám osobne a ja nebudem niekoho zatracovať, ako to robia niektorí iní politici,“ vyhlásil v r. 2014 vtedajší premiér Fico.

O podnikateľovi so zbraňami sa zasa hovorilo ako o človeku, ktorý má vplyv na predsedu Smeru a na jeho rozhodnutia. Zbrojár Výboh získaval veľké zákazky na ministerstve obrany, bol teda so štátom vždy úzko prepojený. Zúčastnil sa dokonca na schôdzke Roberta Fica s českým premiérom Mirkom Topolánkom. Hoci šéf Smeru odmietol, že by sa bavili o predaji zbraní, český lobista a niekdajšia pravá ruka českého expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, na súde vypovedal, že Výboh žiadal províziu v kauze Pandur.

Hoci Výboh vyviazol bez obvinia a, naopak, Dalík bol v spomínanej kauze v r. 2017 odsúdený za pokus o podvod na päť rokov väzenia, aj podľa vyjadrení iných osôb to bol práve slovenský zbrojár, ktorý si vypýtal úplatok 18 miliónov eur, a to v troch splátkach po šesť miliónov eur. Dôkazy na to však chýbali.

V porovnaní s kauzou Pandur sú to len „drobné“, no táto kauza môže Výbohovi zlomiť väz, pretože proti nemu stoja dve nezávislé výpovede, a najmä Imrecze nie je len tak hocikto.

Zbrojár Výboh sa neskôr začal venovať developerstvu a jeho finančná skupina MiddleCap so sídlom v Luxemburgu dokonca investovala do nehnuteľností v Londýne.

Ale späť na Slovensko. Fotografia, ktorá krátko pred voľbami v r. 2016 zachytila vtedajšieho prezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho spolu s Miroslavom Výbohom, ukazuje na ďalšie väzby tohto oligarchu.

A práve Imrecze, ktorý strávil uplynulého pol roka vo väzbe, zhodne s podnikateľom Michalom Suchobom tvrdia, že Výboh si od nich vypýtal – a aj prevzal – úplatok 150-tisíc eur za vybavenie politickej podpory pre miliónovú IT zákazku. Údajný úplatok mal byť určený pre Petra Pellegriniho a Výboh ho mal bývalému premiérovi odovzdať v škatuli od šampanského.

V porovnaní s kauzou Pandur sú to len „drobné“, no táto kauza mu môže zlomiť väz, pretože proti nemu stoja dve nezávislé výpovede, a najmä Imrecze nie je len tak hocikto. Prvým predpokladom, aby sa veci pohli ďalej, je to, že sa podnikateľa žijúceho v Monaku podarí dostať na Slovensko.

Ak by začal vypovedať, domček z karát by sa potom začal rúcať nielen Petrovi Pellegrinimu, ale aj Robertovi Ficovi, s ktorým mal úzke väzby. To by znamenalo definitívny koniec jednej éry.

Možno však napokon bude mať pravdu Kočner, ktorý kedysi napísal: „Jediným víťazom bude Mirik !!! S celou rodinkou pekne v Monaku.“

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #František Imrecze #Peter Pellegrini #Miroslav Výboh