Otvorenosť, stabilita a rýchlosť - zauzlená trilema

Demokracia je v kríze. Problémy rapídne narastajú, no my namiesto ich riešenia prešľapujeme na mieste. Na dvere klope tretia vlna, imunita je v nedohľadne a frustrácia bujnie. V čom je chyba?

08.08.2021 20:00
debata (17)

Najväčšou výzvou pre každú spoločnosť je spôsob vyvažovania medzi otvorenosťou, stabilitou a rýchlosťou procesu kolektívneho rozhodovania. Systém, ktorý je stabilný a rýchly, nie je inkluzívny a neberie ohľad na širšie názorové spektrum. Na druhej strane diskusia, ktorá je otvorená a stabilná, nestíha adekvátne reagovať na rýchle spoločenské zmeny. K tomu platí, že otvorenému a rýchlemu systému zas chýba stabilita a istota, po ktorých ľudia túžia. Táto zauzlená trilema často ostáva skrytá pod povrchom. S príchodom pandémie sa však odhalili dôsledky toho, keď sa jej riešenie odsúva na vedľajšiu koľaj.

Súčasný systém prijímania protipandemických opatrení je dobrým príkladom na ilustrovanie toho, aké dôsledky má rýchle prijímanie nových pravidiel, bez otvorenosti a sčasti aj stability. Nezriedkavým výsledkom sú tak nedomyslené riešenia a frustrácia spoločnosti zo stavu, kam sme sa dopracovali.

Otvorená a komplexná diskusia o protipandemických krokoch by bola pri rapídne sa šíriacom víruse zrejme utópiou. Jej absencia nám však umožňuje lepšie vidieť dôsledky chýbajúcej otvorenosti. Ľudia nadobúdajú pocit odcudzenosti, frustrácie a apatie, ktoré môže v extrémnych prípadoch vyústiť napríklad v blokádu ciest.

Mali by sme preto hlbšie uvažovať nad tým, ako vytvoriť efektívnejšie platformy demokratickej diskusie, ktoré berú ohľad na primerané vyvažovanie medzi otvorenosťou, stabilitou a rýchlosťou. Vhodným začiatkom by bola napríklad reforma politických strán. Tie sú dnes príliš elitárske a skostnatené, pričom o ich otvorenosti a efektivite hovoriť nemožno. To je obzvlášť tragické, ak ide o jediný subjekt obsadzujúci kreslá v parlamente.

Ak výsledkom demokratickej diskusie je len väčšia polarizácia a frustrácia spoločnosti, tak máme zarobené na malér. Ak totiž začne v spoločenskom diskurze dominovať kakofonický šum nezhody, nemožno sa diviť, že autoritárske hlasy volajúce po pevnej ruke a harmónii sú čoraz vábivejšie.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba