Kam mieri Žilinka?

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevymenuje Petra Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Pritom Kysel už túto funkciu dočasne vykonáva, vyhral výberové konanie a jednoznačne ho schválila Rada prokurátorov.

09.08.2021 19:00
debata (143)

V odôvodnení Žilinka argumentoval aprílovým a májovým rozhodnutím Najvyššieho súdu SR. V nich sa konštatuje „porušenie zákonnej povinnosti prokurátora (Kysela) vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene a flagrantné porušenie jeho procesného postupu a lehôt pri predkladaní žiadostí obvinených o prepustenie z väzby a tým závažného zásahu do ich práv.“ Podľa Žilinku takéto pochybenia sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora.

Jedno z pochybení Kysela sa týka prieťahov v kauze bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Kysel pritom vysvetlil, prečo k tomu došlo. Sťažnosť prišla pred Veľkou nocou, zaregistrovaná bola až po nej, on sám ochorel na covid, Pčolinského žiadosť bola viackrát dopĺňaná a zároveň sa musel zaoberať námietkou zaujatosti voči všetkým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Táto koalícia sľubovala spoločnosti koniec ochrany našich ľudí. Neprešiel dlhý čas a jej nominant koná veľmi podobne, ako sa dialo v minulosti.

Samozrejme, predpisy a lehoty treba dodržiavať, ale tu pravdepodobne ide o niečo iné. Žilinka bol za Radičovej vlády štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra, kde vtedy Vladimír Pčolinský pôsobil ako riaditeľ kancelárie ministra, dnes špeciálneho prokurátora Daniel Lipšica – všetci za KDH. V. Pčolinského za šéfa SIS presadilo hnutie Sme rodina Borisa Kollára, za ktoré je poslankyňou jeho manželka Adriana Pčolinská a poslancom jeho brat Peter Pčolinský. Druhým človekom v hnutí je minister práce Milan Krajniak, ktorý pred desiatimi rokmi robil Lipšicovi na ministerstve poradcu. Žilinku za generálneho prokurátora navrhla poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová, členka ústavnoprávneho výboru. Inak ho nemal kto navrhnúť. Samotné Sme rodina Žilinku do funkcie aj presadilo v koalícii.

Je pochopiteľné, že manželka obvineného V. Pčolinského, jeho brat či celé hnutie Sme rodina bojujú za príbuzného, nášho človeka, a hovoria o prieťahoch či manipulovaní. U generálneho prokurátora je však nepriama podpora obžalovaného, keďže ich oboch dosadila do funkcie rovnaká politická strana, veľmi nebezpečná. Nejde o konflikt záujmov?

Žilinku neobmäkčilo ani to, že Kyselovi vyjadrilo podporu 23 z 28 proku­rátorov ÚŠP. To napovedá o prirodzenom rešpekte ku Kyselovej práci. To je veľmi dôležité, pretože Kysel dozoruje prípady nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, exšéfa NAKA Petra Hraška, bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. A práve nevymenovanie Kysela môže nalomiť jeho autoritu. Mieri Žilinkovo rozhodnutie týmto smerom?

Táto koalícia sľubovala spoločnosti koniec ochrany našich ľudí. Neprešiel dlhý čas a jej nominant koná veľmi podobne, ako sa dialo v minulosti. Nech už je pravda akákoľvek, raz vyjde najavo. To by si mal uvedomiť aj generálny prokurátor a vyvarovať sa konania, ktoré vyvoláva dojem, že mu nejde o spravodlivosť, ale je niekomu politicky zaviazaný.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #Úrad špeciálnej prokuratúry #Peter Kysel