Nový Covid automat: zložitejšie to už nejde

V júli vláda schválila nový Covid automat. Zmeny nastali najmä na hraniciach, mali platiť od 2. augusta. Po protestoch musela vláda prijať zmeny a začal platiť od 9. augusta. Ešte predtým mala vláda schváliť ďalšie zmeny, ale zo dňa na deň to odkladala, takže 10. augusta schvaľuje nový automat, platný od budúceho pondelka 16. augusta.

10.08.2021 19:00
debata (51)

Opäť nesklamala, vyznať sa v ňom bude oriešok, hoci máme iba tri základné novinky. Budeme mať päť farieb – zelenú, oranžovú, červenú, bordovú a čiernu, bude sa zohľadňovať vývoj podľa okresov – ešte nedávno tento princíp zrušila, a regióny sa budú posudzovať podľa miery zaočkovanosti, zvlášť rizikových skupín.

Môžeme sa tešiť, po novom nehrozí lockdown na celom Slovensku, ale iba v zlých okresoch. To sme tu nedávno mali. Problém je v tom, že sa to nedá úplne dodržiavať, najmä preto, že ľudia môžu migrovať z okresu do okresu, medzi ktorými majú platiť úplne iné pravidlá. Jedna dôležitá zmena – skrytá, zamlčaná, nepriama – tu však je.

Zachovajme pokoj. S vládnutím tejto koalície máme už svoje skúsenosti, neustále niečo dopĺňa, prerába, obracia princípy o 180 stupňov, pravdepodobne ani nový Covid automat nebude mať dlhú životnosť.

Všetko je to postavené tak, aby deti a celé rodiny tlačili na seniorov, rodičov, aby sa dali zaočkovať, pretože miernejšie pravidlá budú platiť v okresoch, kde bude zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov vyššia ako 65 percent. Napríklad ak v čiernom okrese bude 75 % percent obyvateľov nad 50 rokov plne zaočkovaných, okres skočí do červenej farby, pri 65-percentnej zaočkovanosti do bordovej.

Radi by ste zašli na kávu, na pivo alebo do kina? Nebudete môcť len kvôli tomu, že rodičia, seniori nie sú zaočkovaní. Nuž, nedohovorili by deti rodičom, aby sa išli zaočkovať? Veď inak ich iba obmedzujú, a to predsa nikto nechce. Táto „lacná“ logika až príliš pripomína minulé nápady Igora Matoviča.

Oveľa horšie ako obyčajní ľudia to budú mať organizátori rôznych akcií a prevádzkovatelia reštaurácií, kaviarní, krčiem. Ak sa rozhodnú kontrolovať zaočkovanosť a pustia iba očkovaných, budú bez obmedzení. Keď obslúžia aj testovaných či tých, ktorí prekonali covid, budú mať isté obmedzenia. Kto nebude chcieť vôbec kontrolovať, napríklad v bordovom okrese, bude predávať iba cez okienko.

Tých nebude málo, veď ako to celé zabezpečiť v praxi? Bude čašník kontrolovať už pri vstupe, či až pri stole? Keď bude niekto pri stole čakať na obsluhu desať minút, bude to mať ešte význam? A dokážu čašníci skontrolovať v návale každého? Áno, môžu požiadať o papier, ale čo keď hostia predložia kamarátov Covid pass? Budú sa kontrolovať aj občianske preukazy? A keď príde na kontrolu hygiena, nájdu čierneho pasažiera pri pive, dostane zariadenie mastnú pokutu?

Zachovajme pokoj. S vládnutím tejto koalície máme už svoje skúsenosti, neustále niečo dopĺňa, prerába, obracia princípy o 180 stupňov, pravdepodobne ani nový Covid automat nebude mať dlhú životnosť. Od začiatku júna v tento pondelok prvýkrát počet novoinfikovaných covidom presiahol stovku. Delta variant naberá na sile, počet nakazených bude rásť. Za dva týždne sa môže situácia úplne zmeniť a do konca augusta budeme mať zase nový Covid automat, regionálny princíp sa opäť možno zruší.

Už teraz sme zvedaví na ďalší diel Kocúrkova v podaní tejto vlády. Nestrácajme nádej, že raz to bude aj zrozumiteľné.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #seniori #gastro podniky #vakcinácia #PCR testy #Covid automat