Čo má Fico za lubom?

Bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico prekvapivo vo štvrtok zavítal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, kde pokračuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Každý si položil otázku, čo viedlo Fica k tomu, že meral ráno túto cestu.

12.08.2021 19:00
debata (63)

Na otázky novinárov odpovedal, že súd je verejný a on má právo prísť ako ktokoľvek. Dodal, že proces sledoval iba z médií a teraz chce vidieť frašku na vlastné oči. Hovorí o manipulácii, komplote voči Kováčikovi, o snahe zbaviť sa ho, o politickom procese, vymyslenom príbehu. Čo však môže zmeniť jeho priama účasť? Keby chcel vidieť dobrú frašku, tak by išiel do divadla alebo by si pozrel film. Aké sú jeho skutočné dôvody? Je to akési gesto adresované niekomu?

Jedným z dôvodov mohlo byť, že prišiel svedok, bývalý člen mafiánskej skupiny Csaba Dömötör. Ten bol nachytaný, ako zámerne krivo vypovedal v inej kauze, ktorá súvisí s Kováčikom iba nepriamo – z jedného úplatku mala byť časť odčlenená práve pre bývalého špeciálneho prokurátora. Dömötör bol za krivú výpoveď podmienečne odsúdený na 32 mesiacov.

Fico je zjavne najúspešnejším politikom v modernej histórii Slovenska. Už neraz preukázal, že je výborný taktik, povedané šachovou terminológiou – skvelý pozičný hráč. Do akej pozície smeruje teraz, to sa uvidí.

Jeho nedôveryhodnosť môže byť dôležitým faktorom aj v procese s Kováčikom. V tejto kauze mal bývalý špeciálny prokurátor za úplatok 50-tisíc pomôcť bývalému mafiánskemu bosovi Ľubomírovi Kudličkovi. Otázkou je, akú dôkaznú silu má v celom reťazci práve Dömötörova výpoveď.

Proti Kováčikovi svedčí bývalá prokurátorka Blanka Godžová, jeho podriadená. Jej mal dať príkaz, aby nepodala odvolanie na Najvyššom súde proti prepusteniu Kudličku. Žiadny písomný dôkaz neexistuje, zo zákona ani nemôže byť, ide iba o ústny príkaz. Výpoveď proti výpovedi, to je málo. Mohlo ísť nakoniec iba o iný právny názor, čo nepriamo potvrdil aj bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Lenže kvôli tomu by Fico cestu do Pezinka určite nemeral. Možno chcel niečo svojou prítomnosťou nepriamo naznačiť, napr. jasnú podporu Dušanovi Kováčikovi, ukázať, že za ním stojí. Alebo je to možno varovanie, aby si náhodou nepustil ústa na špacír, nenahovoril niečo, čo nemá. To sa ľahko môže stať. Vžime sa do kože Kováčika. Ak skutočne existoval systém, kde bol jedným kolieskom v súkolí, tak prečo by mal trpieť, byť odsúdený a ostatní si budú užívať slobodu? Prečo by si nemal polepšiť spoluprácou s políciou a stať sa kajúcnikom?

Fico stačil v Pezinku zabiť dve muchy jednou ranou. Obvinenie bývalého premiéra za Smer, dnes predsedu opozičného Hlasu Petra Pellegriniho, označil ako aj iné prípady za kriminalizáciu opozície. Pellegrini, vtedy štátny tajomník na ministerstve financií, mal podľa obvineného bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho vziať za vybavenia zákona o virtuálnej pokladnici úplatok 150-tisíc eur.

Pellegriniho vtedajšia pozícia v Smere bola slabá a strana mala v parlamente pohodlnú väčšinu. Čo mohol za úplatok zrealizovať? Nemal moc vo vláde ani v parlamente meniť zákony. Otázkou je – ak je to všetko pravda – či úplatok nebol určený Smeru a Pellegrini bol iba poštár. A motív? Nuž, prečo by mali v Smere meniť zákon, ktorý nemusia…

Fica neradno podceňovať. Je zjavne najúspešnejším politikom v modernej histórii Slovenska. Už neraz preukázal, že je výborný taktik, povedané šachovou terminológiou – skvelý pozičný hráč. Do akej pozície smeruje teraz, to sa uvidí. A či bude víťazná, ukáže čas.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Robert Fico #Smer #Hlas #Dušan Kováčik #František Imrecze #Peter Pellegrini #Ľubomír Kudlička #Csaba Dömötör