Afganistan: Zrada Západu

Americký prezident Joe Biden sa hneď po nástupe rozhodol stiahnuť po dvadsiatich rokoch vojská z Afganistanu k 11. septembru 2021. Mnohí ho pred týmto krokom varovali. Krajina na to nie je pripravená, hrozí, že Taliban dobyje celú krajinu.

13.08.2021 20:00
debata (76)

Americkí demokrati už dlhšie argumentovali, že afganská vláda mala dostatočný priestor, aby sa pripravila na to, ako čeliť hrozbe Talibanu, a tiež ekonomicky, pretože USA minuli dva bilióny dolárov a úžitok je diskutabilný. Je tiež zrejmé, že Američania nemohli zostať v Afganistane naveky a raz odísť museli.

Lenže Biden naplánoval odchod na nešťastný okamih. Experti navrhovali, aby vojaci odišli na jeseň, pretože Taliban v mrazoch neútočí, a afganská vláda by mala viac času pripraviť sa na ofenzívu. Navyše, samotná rýchlosť odchodu dostala vládu do úzkych. Taktiež sa ako ilúzia ukázala mierová dohoda (vyjednaná a podpísaná ešte za prezidentovania Donalda Trumpa v r. 2020) s umiernenejším politickým vedením Talibanu, radikálne militantné krídlo už vtedy malo vlastné predstavy.

Výsledkom je, že počas niekoľkých týždňov Taliban ovládol takmer celú krajinu. Vo štvrtok dobyl druhé najväčšie mesto Kandahár a v nedeľu úplne neočakávane vstúpil do Kábulu. Vládne jednotky prekvapivo nekladú po celej krajine žiadny odpor. Z krajiny utekajú zahraniční civilisti, diplomati, a najmä domáci, ktorí pomáhali západným krajinám, nielen tlmočníci. Hrozí im smrť. Čakajú na pomocnú ruku zo Západu, no tá je tak trochu lenivá, aj tá slovenská. Nemecko a Holandsko aspoň zastavili nútené návraty žiadateľov o azyl.

Civilné obyvateľstvo je znovu vystavené občianskej vojne, ktorú si neželalo. Mnohým sa život rozpadol v priebehu niekoľkých dní. Demokracia, aká-taká stabilita, život bez represálií, slobodný život žien, nádej, sú po dvadsiatich rokoch fuč. Ani po úplnom víťazstve Talibanu krajinu nečaká „večný mier“. Afganistan je etnicky, jazykovo a kultúrne nesúrodá krajina, z najväčšieho etnika Paštunov žije v krajine iba jedna tretina (15 miliónov) a dve tretiny (30 miliónov) Pakistane. Hrozí, že vláda Talibanu destabilizuje celý región. Niekomu to možno bude vyhovovať. Irán, Rusko a Čína preto zvyšujú svoj vplyv krajine.

Čo sa teda docielilo náhlym a málo premysleným odchodom amerických vojsk? Pomohlo to ľuďom v Afganistane? Západ sklamal, umožňuje návrat totality.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #pomoc #Nemecko #USA #Holandsko #Sloboda #demokracia #totalita #žiadatelia o azyl