Prečo nenakaziť vlastné dieťa

Už o dva týždne sa skončia prázdniny a deti sa vrátia do škôl. Minister Gröhling preto predstavil plán, ako bude vyzerať vyučovanie počas nasledujúceho školského roka. Dobrá správa je, že školy sa už nebudú zatvárať plošne. Zlá, že aj zaočkované deti sa budú napokon asi učiť dištančne.

17.08.2021 20:00
debata (35)

Keďže dokonalé riešenie neexistuje, v prípade že sa v triede vyskytne infikovaný žiak, je viac-menej isté, že nasledujúcich 14 dní sa všetci budú učiť on-line, pretože pre učiteľov bude veľmi ťažké učiť časť detí na diaľku a časť v triede.

Veľa tak bude závisieť od toho, aká bude zaočkovanosť v danom okrese. Ďalšia dobrá správa je tá, že vo všetkých okresoch (s výnimkou Kysuckého Nového Mesta kde je zaočkovanosť 49-percentná) je zaočkovaná viac ako polovica zamestnancov škôl. Podľa stránky ministerstva školstva najvyššiu zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl majú okresy Dunajská Streda (77 %), Šaľa (73 %), Bratislava (72 %) a Myjava (71 %). Nasledujú okresy Trnava, Komárno, Dolný Kubín a Prešov (70 %).

Je veľmi pravdepodobné, že v týchto oblastiach bude v oveľa menšej miere dochádzať k zatváraniu škôl, no delta variant môže narobiť „šarapatu“ aj tu.

Postaviť sa pred učiteľov a vyzývať ich, aby sa dali zaočkovať, tak ako to hodlá urobiť napríklad primátor Trenčína Richard Rybníček, si od politikov bude vyžadovať veľkú guráž. Nie každý ju má, no je dobre, že aspoň niektorí sa neboja nahlas povedať, čo treba urobiť, aby sa deti mohli učiť v školách.

Veľa však bude závisieť od samotných rodičov. Každý, kto sa rozhodne, že sa nedá zaočkovať, musí rátať s tým, že skôr alebo neskôr sa infikuje a nakazí aj vlastné dieťa.

V neposlednom rade hrozí aj to, že ak sa nezaočkovaní ľudia nakazia vo veľkom, nemocnice budú opäť preťažené. Stojí to za to?

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Covid-19 #dištančné vzdelávanie #delta variant