Afganská Potemkinova dedina

Náhly kolaps demokratického, prozápadného systému v Afganistane doslova v priamom prenose šokoval celý svet. Mnohí hlavnú vinu neprávom hádžu na amerického prezidenta Joea Bidena za rozhodnutie stiahnuť všetkých vojakov symbolicky k 11. septembru.

17.08.2021 19:00
debata (59)

Mierovú dohodu s Talibanom pritom vyjednal Donald Trump. Podľa nej sa americká armáda mala stiahnuť už k 1. máju. Čo iné mohol Biden robiť? Dodržať dohodu či odsunúť odchod až na zimu? Alebo mal dohodu ignorovať a začať bojovať s Talibanom? Pre koho by mali mladí Američania nasadzovať život? Za dvadsať rokov ich zomrelo takmer päťtisíc a zranených bolo viac ako 20-tisíc. Bola by vhodnejšia doba o rok, dva, pätnásť rokov? Určite nie, to priznal aj Biden.

Cieľ misie zlikvidovať teroristické bunky Al-Kajdá sa naplnil pred desiatimi rokmi. Odvtedy Američania (koalícia NATO) nemajú v Afganistane čo robiť. Barack Obama navrhoval odchod v roku 2014. Podľa Bidena je omyl domnievať sa, že USA mali v krajine budovať centralizovanú demokraciu či bojovať proti spoločenským nešvárom.

Celá afganská realita, ako sa dlhodobo prezentovala celému svetu, bola skôr jedna novodobá Potemkinova dedina. Ak by si Američania sami neklamali, uvedomili by si, že prechodné obdobie a tvrdé boje vlády s Talibanom sú ilúziou, pád režimu bude okamžitý.

Bez viny však súčasné vedenie USA určite nie je. Civilné a vojenské spravodajské služby zlyhali na celej čiare. Akože prezident nevedel, že afganská politická scéna je nielen skorumpovaná, založená na protekcii, ale doslova v rozklade, neschopná a neochotná bojovať za seba, za ľudí, ktorých zastupovala? Ešte tragickejšie, či skôr komicky, vyznieva, že najmodernejšími prostriedkami po krk vyzbrojení afganskí vojaci sa vzdávali talibancom v šľapkách so samopalmi. Špičkové zbrane poskytnuté USA na boj s Talibanom, mu padli bez boja do lona.

Až teraz sa dozvedáme, že do armády boli verbovaní často protekčne neschopní jedinci, ochotní najať sa za dobrú mzdu, nie brániť hodnoty. Navyše ich celý čas platili priamo Američania, až pred niekoľkými mesiacmi začali peniaze posielať afganskej vláde, ktorá mala vojakov zaplatiť. Mnohí nevideli výplaty mesiace. Divíme sa, že vôbec nebojovali?

Celá afganská realita, ako sa dlhodobo prezentovala celému svetu, bola skôr jedna novodobá Potemkinova dedina. Ak by si Američania sami neklamali, uvedomili by si, že prechodné obdobie a tvrdé boje vlády s Talibanom sú ilúziou, pád režimu bude okamžitý. A je jedno, či by to bolo teraz, alebo o pol roka. Zásadný rozdiel by bol v tom, že sa mohla zvoliť iná stratégia sťahovania vojakov, ktorá by umožňovala postupnú evakuáciu Afgancov, ktorí sú priamo ohrození a ktorým sa tiež klamalo, príliš dôverovali vlastnej vláde i Američanom. Sám Biden priznal, že evakuáciu mnohým už dávnejšie ponúkali, neprijali ju – nepripúšťali si, že žijú v domčeku z kariet.

Afganská blamáž znovu poukazuje na fakt, ako Američania málo rozumejú iným krajinám, ako silou-mocou chcú aplikovať vlastné pohľady a hodnoty na úplne odlišné kultúry, žijú vo vlastných predsudkoch, svoje presvedčenie opierajú o značne limitované informácie, vytvárajú si ilúzie, ktoré nakoniec vedú k tragédiám, z ktorých sú nakoniec aj oni sami šokovaní. Dúfajme, že sa z toho poučia, že keď v budúcnosti opäť budú radiť iným, ako by si mali vládnuť, budú oveľa opatrnejší.

Krach v Afganistane môže byť začiatok novej etapy v dejinách a tiež novej etapy spolupráce vo svete.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Taliban #Barack Obama #Donald Trump #al-Káida #odchod USA z Afganistanu