Talibanský experiment. Prežije Afganistan pod Talibanom?

Vláda Talibanu vzbudzuje u mnohých obavy. Prísne dodržiavanie islamského zákona šaría viedlo pred dvadsiatimi rokmi k teroru, bičovaniu a ukameňovaniu odporcov, potláčaniu práv žien, zákazu hudby, filmov, obrazoborectvu. Niečo sa deje už teraz, aj keď v miernej podobe. Ako sa však hovorí, dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky.

18.08.2021 19:00
debata (47)

Taliban je dnes iný, stoja pred ním nové výzvy, spoločnosť je dnes iná. Taliban chce vládnuť, ale nemá predstavy ani skúsenosti, ako to urobiť. Z prevzatia moci je sám zaskočený. Zaviesť šaríu, islamský emirát, je málo. Ako chcú vlastne horskí partizáni vzdelaní iba v islame spravovať krajinu a riadiť ekonomiku? Doteraz žili zo zahraničnej podpory a z pestovania ópia. Preto ihneď vyhlásili amnestiu pre štátnych úradníkov – niekto krajinu riadiť musí.

Aký politický systém talibanci zvolia? Azda sa nebudú v kaftanoch, šľapkách a so samopalmi stretať v parlamente či prezidentskom paláci a zadávať príkazy vláde? Pred dvadsiatimi rokmi zostavovali ústavu podľa vzoru Iránu. Na čele štátu by mala podľa vzoru Rady dozorcov byť Islamská rada, ktorá by zvolila hlavu štátu a náboženského vodcu v jednej osobe, a podliehala by jej aj vláda. Kto v nej ale bude sedieť?

Taliban chce vládnuť, ale nemá predstavy ani skúsenosti, ako to urobiť. Z prevzatia moci je sám zaskočený. Zaviesť šaríu, islamský emirát, je málo.

Afganistan je, na rozdiel od Iránu, kmeňová spoločnosť, kde jednotliví vodcovia majú veľký vplyv. Akýkoľvek návrh vyvolá napätie. Navyše Irán je šiitská krajina, kde za „oficiálnou fasádou“ funguje celkom liberálny život. Taliban je sunnitský, ovplyvnený puritánskym arabským wahhábizmom. Inšpirácia Iránom vyvolá odpor hlavných politických, finančných i logistických podporovateľov Talibanu sunnitskej Saudskej Arábie a Pakistanu. Nimi sa inšpirovať tiež nemôže, v jednom štáte funguje demokratický politický systém ovládanými oligarchami a Saudská Arábia je kráľovská monarchia. Nič pre Taliban.

Dokonca nepoznáme zatiaľ ani samotné mocenské pomery v regionálne roztrúsenom Talibane. Je liberálnejší mulla Barádar skutočne nespochybniteľným vodcom? Nezabúdajme, že Taliban nie je politická strana, ale ideologické hnutie odporu zdola. Dobytie Kábulu tak trochu pripomína dobytie Zimného paláca boľševikmi.

Riadenie ekonomiky bude ešte tvrdší oriešok. Afganistan je chudobná zaostalá krajina aj na regionálne pomery. Za posledných vyše desať rokov sa konečne zintenzívnila elektrifikácia krajiny, v poľnohospodárstve pracuje 45 % pracujúcich. Má veľké zásoby nerastných surovín, ale ani bývalé vlády to nedokázali využiť. Čína mala pomôcť s ťažbou ropy, za desať rokov neurobila takmer nič, na začiatku roka vláda s ňou rozviazala kontrakt. S čínskym vplyvom to nebude až také horúce.

V krajine sa nachádzajú ešte veľké ložiská strategického lítia. Brúsiť zuby si na ne budú, prirodzene, bohatí investori z Pakistanu, zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Ako na chudobných talibancov, zvyknutých na prísne mravy, zapôsobia veľké peniaze?

Taliban nevie, čo má s krajinou robiť, okrem zavedenia šaríe. Etnické rozbroje medzi Paštunmi, Tadžikmi, Uzbekmi a Hazarmi, ktorých podporuje Irán, nevymiznú, rozvrátili aj nedávnu vládu, sú dlhodobo neriešiteľným problémom umelého štátu. Chudoba sa bude prehlbovať, hrozí, že Taliban sa stane vazalom Pakistanu, Saudskej Arábie a Iránu. Nakoniec proti nim povstane a všetko sa bude opakovať.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #ekonomika #Čína #Taliban #Pakistan #Irán #Saudská Arábia #politický systém