Lotéria je fiasko

Očkovacia lotéria mala za cieľ prilákať tých, ktorí váhali, či sa majú dať zaočkovať. Napokon to dopadlo tak, ako všetko na čo siahne Igor Matovič... Prvé kolo lotérie sa skončilo totálnym fiaskom. Ukazuje sa, že tento nepodarený experiment len ťažko splní svoj ciel.

20.08.2021 19:00
debata (5)

Napriek zmeneným pravidlám, ktoré súťažiacim v nedeľnom žrebovaní uľahčia vyhrať šesťciferné sumy, samotná lotéria doteraz nedokázala prilákať tých, pre ktorých bola určená. A zdá sa, že to ani nedokáže.

Nedajme sa pomýliť tým, že počet zaregistrovaných stúpa, nijako sa to neprejavuje zvýšeným záujmom o očkovanie. Takýmto spôsobom sa nezvyšuje zaočkovanosť, ale sledovanosť. Radosť tak môže mať verejnoprávna televízia, ktorá do prime timu nasadila atraktívny „formát“, ktorý k televíznym obrazovkách priláka množstvo divákov. To však nebolo cieľom lotérie…

Tí, čo sa do nej zapojili, sa zaočkovať dali už predtým, a tých, ktorí sa dosiaľ nedali zaočkovať, chaos pri prvom žrebovaní môže skôr odradiť.

Nedajme sa pomýliť tým, že počet zaregistrovaných stúpa, nijako sa to neprejavuje zvýšeným záujmom o očkovanie. Takýmto spôsobom sa nezvyšuje zaočkovanosť, ale sledovanosť

Je príznačné, že namiesto toho, aby pred spustením súťaže boli „vychytané všetky muchy“ a pravidlá boli čo najspravodlivejšie, sa Igor Matovič následne stretol so súťažiacou, ktorá nevyhrala 400-tisíc eur, pretože mala omeškaný TV signál cez internet, a s právnikmi špekuluje, ako by ju bolo možné odškodniť. Zjavne si neuvedomuje, že meniť pravidlá spätne je veľmi nešťastný krok, lebo to vedie k chaosu a právnej neistote. Ak má šéf OĽaNO pocit, že urobil chybu, nech sa páči, môže zaplatiť zo svojich peňazí, resp. zo straníckej pokladnice, do ktorej natiekli milióny od štátu. V každom prípade má z čoho.

Balík peňazí vyčlenený na lotériu mohol byť využitý lepšie, napríklad ak by priamo každému zaočkovanému štát vyplatil určitú sumu. Takým spôsobom postupovali napríklad v Srbsku, kde každému, kto sa do 15. júna zaregistroval a dostal aspoň jednu dávku vakcíny, vyplatili 3 000 srbských dinárov, čo je zhruba 25 eur.

V prípade Slovenska, pri počte zhruba dva milióny nezaočkovaných, by to vyšlo na osobu tiež po 25 eur (pri 50-miliónovom rozpočte). Môžeme sa sporiť o to, či je takáto suma dostatočne motivačná, no jedno je isté – takýmto spôsobom by sme presne vedeli, koľkí sa dali zaočkovať a do akej miery boli pre nich peniaze motiváciou. Prípadne by sa dalo diskutovať o zvýšení tejto sumy. Pretože ak analytici Útvaru hodnota za peniaze vypočítali, že lotéria s rozpočtom 50 mil. eur bude spoločensky návratná, ak sa dá zaočkovať 6 000 ľudí (!), tak oproti požadovaným 2 miliónom je to iba kvapka v mori, a potom celý tento humbug za to skutočne nestojí.

Ako upozorňujú sociológovia, v menších komunitách majú zásadný vplyv na správanie ľudí lokálne autority. Ak sa dá zaočkovať jeden miestny líder, dajú sa zaočkovať všetci. A práve v malých obciach je stále mnoho nezaočkovaných. Namiesto bombastickej lotérie by sa preto zdroje vyčlenené na ňu mohli využiť na „drobnú prácu“ v regiónoch. Komu sa však chce cestovať krížom-krážom po Slovensku robiť túto „prplavú“ robotu, keď stačí v nedeľu nasvietiť štúdio a urobiť veľkolepú šou…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #očkovacia lotéria