S nohou na plyne

Sadáte si do auta. Naštartujete a pomaly pridávate. Auto zrýchľuje. Čím viac šliapete na plyn, vozidlo ide rýchlejšie a rýchlejšie. Zdá sa to jednoduché a banálne. Takto to ale funguje.

23.08.2021 19:00
debata (8)

Podobne je to s úrokmi na hypotékach. Stále sú nižšie a nižšie. Ukázali to posledné čísla Národnej banky Slovenska. Čochvíľa bude takmer rok, čo sa nové úvery na bývanie dávajú priemerne pod jedným percentom. Čím sú pôžičky lacnejšie, tým dostupnejšie sa stávajú pre ľudí. Čím viac idú dole, tým viac motivujú ľudí brať si nový dlh. Podobne ako s pridávaním plynu v aute. Samozrejme, každé prirovnanie pokrivkáva. No v našom prípade to na ilustráciu pointy úplne postačuje.

Ibaže s rýchlosťou pri jazde si treba dávať pozor. Nedá sa donekonečna stúpať na plynový pedál. Jazdenie privysokou rýchlosťou je nebezpečné a hrozí havária, tak trochu ju aj privoláva. Tu je namieste otázka, koľko ešte sa dajú stáčať dole úroky. Hrozí nám kvôli tomu nejaká havária? A keď, aká?

Čím sú pôžičky lacnejšie, tým dostupnejšie sa stávajú pre ľudí. Čím viac idú dole, tým viac motivujú ľudí brať si nový dlh. Podobne ako s pridávaním plynu v aute.

Zrážka dvoch protiidúcich áut ešte možno nie. No v diaľke sa zrejme črtá veľmi ostrá zákruta, pred ktorou by sa patrilo pribrzdiť. Pod ostrou zákrutou máme na mysli rapídne rastúce ceny bývania. Tie poháňajú aj veľmi lacné pôžičky, ktoré následne vyháňajú ceny bývania ešte vyššie. Takto sa pomaly dostávame do začarovaného kruhu. Ba čo viac, odborníkov neprekvapí ani ďalší pokles úrokov, ani pokračujúci rast cien bývania.

Kúpiť si dvoj- či trojizbový byt v krajskom meste sa stáva pre mladé rodiny či menej zarábajúcich čoraz ťažšie, nezvládnuteľné. Dostupné bývanie sa priemernému človeku čoraz väčšmi vzďaľuje, stáva nesplniteľné. S kvalitou vlastnej strechy nad hlavou si väčšina ľudí spája aj kvalitu celkovej životnej úrovne. Ak sa bude čoraz viac vzďaľovať, hrozí spoločenské pnutie. Tkanivo, ktoré drží pokope našu spoločnosť, už bez toho poriadne našponovala pandémia a jej dôsledky. Ak demokratickí politici nechcú, aby sa pretrhlo a po nich prevzali kormidlo moci radikáli alebo rôzni samozvaní mesiáši, musia s tým niečo robiť.

Iba dodáme, že rovnaký problém nerieši iba Slovensko, ale väčšina vyspelých krajín sveta. Lacné peniaze stále presadzuje aj Európska centrálna banka (ECB) a skončiť tak skoro neplánuje. Nízke úroky tu s nami ešte pobudnú nejaký ten čas. Mimochodom, je zaujímavé, že naša krajina má podľa dát z Frankfurtu nad Mohanom (sídla ECB) tretie najlacnejšie pôžičky na bývanie. Môžeme sa prieť, či je to dobre, alebo zle. Môžeme sa prieť aj v otázke, či by mali ísť ešte vyššie a nakoľko sú vinníkom vysokých cien nehnuteľností.

Alebo sa namiesto debát pustíme do práce. Napríklad takej, ktorá zabezpečí masívnu výstavbu lacných (dostupných) nájomných bytov. Po prázdninách sa končia dovolenky, žiaci opäť zasadnú do školských lavíc. Nastáva čas, keď sa opäť začína naplno pracovať. Čo vy na to, páni politici?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #hypotéka #NBS #nájomné bývanie #kúpa bytu #nízke úrokové sadzby #dostupné bývanie