Rana antivaxerom?

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) definitívne schválil vakcínu proti COVID-19 od firmy Pfizer/BioNTech. Doteraz bola schválená iba na núdzové použitie. Je to prelom, antivaxeri prišli o jeden zo základných argumentov proti očkovaniu. Bude to znamenať aj zmenu v rýchlosti očkovania?

24.08.2021 20:00
debata (100)

V EÚ môžu kritici stále argumentovať, že Európska lieková agentúra (EMA) tak ešte neurobila, vakcíny sú stále experimentálne. Rozhodnutie FDA však napovedá, že EMA sa ku konečnému verdiktu aspoň pri jednej vakcíne dopracuje čoskoro.

V USA už niektoré federálne a štátne inštitúcie (úrady, ministerstvá, armáda, školy, zdravotnícke zariadenia) naznačili, že budú vymáhať zaočkovanie proti covidu. Časť váhajúcich, ktorým prekážala práve rýchlosť schválenia na núdzové použitie, môže schválenie primať k tomu, aby sa dali zaočkovať. Na to ich bude nabádať aj reklama na vakcínu. Pfizer/BioNTechu rozhodnutie FDA rozviazalo pri nej ruky.

Zarytých antivaxerov to však nepresvedčí. Stále majú poruke iné argumenty. Napríklad že vakcíny neúčinkujú jeden rok, ako tvrdili výrobcovia. Zistilo sa, že po pol roku majú zaočkované osoby iba malé množstvo protilátok. Preto niektoré krajiny už začali očkovať rizikovejšie skupiny treťou dávkou. Bude treba kúpiť stovky miliónov vakcín navyše, čo farmaceutickým firmám ešte viac naplní už aj tak prepchaté vrecká. EÚ by mala preto prestať blokovať uvoľnenie patentov.

Na opatrnosti vo vede a pri používaní liekov nie je nič zlé, ale mnohí antivaxeri stratili všetky zábrany a s emóciami to preháňajú. V Británii vtrhli do niektorých médií, či sa vyhrážajú lekárom. Je načase, aby si uvedomili, čo nebezpečenstvo covidu pre ľudstvo znamená a aké účinné prostriedky proti tejto nie sezónnej chrípke máme k dispozícii, a čo nám hrozí, ak ich nepoužijeme.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #FDA #Európska agentúra pre lieky #antivaxeri #Covid-19 #BioNTech/Pfizer