Kultúrne čáry-máry fuk

Bezdôvodné pomsty zväčša tkvejú v tom, že človek vyčnieva. Ale najmä, že mu ide o vec. To, pravdaže, nie sú žiadne kritériá na postup v kariérnom rebríčku či zotrvaní vo funkcii. Ba priam naopak.

25.08.2021 20:00
debata (6)

Pochopila to možno už aj Zuzana Kumanová, ktorá sa ako nominantka strany Za ľudí stala štátnou tajomníčkou na ministerstve kultúry len minulý rok v októbri. V náplni jej práce bola okrem iného podpora regionálnej kultúry, menšinovej kultúry, kultúrna diplomacia, a podľa informácií z počiatku jej pôsobenia, i kultúrne eurofondy.

Veronika Remišová, viceprezidentka a predsedníčka Za ľudí, sa rozhodla ju odvolať a Natália Milanová, ministerka kultúry, tento návrh priniesla na rokovanie vlády. Samotná Kumanová netuší, v čom to väzí. Spomínané dámy sa rozhodli zaradiť ju tam, kde má „bohaté skúsenosti“, teda k zameraniu na rómske komunity. Do tohto zamerania vraj „viac smeruje“. Štátnou tajomníčkou sa stane Viera Leščáková, ktorá má ako pedagogička dodať kultúre to správne „smerovanie“. Iba čírou náhodou je podpredsedníčkou Za ľudí.

Keby to bola Andersenova rozprávka, mohla by to byť tá o čarodejniciach, medzi ktoré chodí Eliza za noci holou rukou trhať pŕhľavu. Ale je to slovenská politika a v nej netreba hľadať rozprávkové ponaučenia. Asi len veľmi nepresvedčivo znie Remišovej ohradenie sa proti názoru, že v skutočnosti ide o pomstu za odlišný názor v rámci frakcií frakturovanej strany Za ľudí. Skrátka, len sa tak pocitovo rozhodli. Absurdné vyčleňovanie rómskej odborníčky len k rómskym témam je samo osebe, mierne povedané, hlúpe a obmedzené a má asi takú váhu, ako argumentácia Leščákovej kompetenciou tým, že bude realizovať témy „týkajúce sa vzdelávania“.

Ale toto nie je o kompetenciách. Inak by ani ministerstvo kultúry, len tak na okraj, nemohlo pred tohtoročným oslavami SNP historicky prvýkrát nedať Múzeu SNP ani dieru z koláča. Ale o tom sme sa už pred pár mesiacmi dozvedeli, že s kultúrou nesúvisí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí #Zuzana Kumanová #Viera Leščáková