Sulík verzus Fico

Rast cien elektriny na svetových trhoch sa musel skôr či neskôr prejaviť aj na cenách elektriny pre domácnosti. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pred mesiacom avizoval, že cena by sa mohla zvýšiť až o 15 %. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) hovorí, že priemernú rodinu bude zvýšenie ceny elektriny stáť 3,5 eura mesačne navyše.

27.08.2021 20:00
debata (34)

Opozičný Smer preto zvoláva mimoriadnu schôdzu Národnej rady. Chce vedieť, aké opatrenia chystá vláda, aby zmiernila sociálne dopady. Štyri eurá mesačne by síce nemali zdecimovať rozpočty domácností, ale počas covidu spotreba energií v domácnostiach značne narástla. To môže riadne zasiahnuť chudobnejšie rodiny. Dočkajú sa od vlády príspevku na energie?

Sociálnym demokratom by sme tento krok mali kvitovať. Lenže to by sme nemohli byť na Slovensku. Cena elektriny na svetových trhoch tvorí iba 40 % konečnej ceny pre domácnosti. Ostatné sú náklady na distribúciu a prenos elektrickej energie či tarifu za prevádzkovanie sústavy. A tie štát cez ÚRSO a Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS) mohol počas dvanásťročného vládnutia Smeru znížiť. Nestalo sa, práve naopak.

Boli to Ficove vlády, ktoré v minulosti zaviedli neprimerane štedré dlhoročné dotácie pre slnečné elektrárne a výkupné ceny elektriny, z čoho profitovali bohatí podnikatelia, nie drobní nadšenci fotovoltaiky? V snahe zachovať pracovné miesta čo najdlhšie, predražovala sa elektrická energia dotovaním neefektívnej ťažby hnedého uhlia. Zrejme sa na tom podpísal aj opakovaný rast nákladov na dostavbu Mochoviec.

Fico sa prezentuje ako ochranca obyčajných ľudí. Dnešné vysoké ceny elektrickej energie má však na svedomí aj jeho energetická a ekonomická politika. Domnievať sa, že to bolo iba neznalosťou či neschopnosťou, je trochu naivné, pretože vtedajší vládni politici boli na to opakovane upozornení. Preto by sa Fico mal pozrieť do zrkadla predtým, než sa pustí do Sulíka.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Robert Fico #Smer #Richard Sulík #ÚRSO #SEPS #ceny energií #cena elektriny #fotovoltaický priemysel #svetové ceny