Hasenie požiaru

Zákazníkov, ktorí vstupujú napríklad do reštaurácie, môžu či musia podľa platného Covid automatu kontrolovať. Čašníkov, ktorí roznášajú jedlo a nápoje, ale samotní zamestnávatelia kontrolovať už nemôžu. Riadne nelogické.

30.08.2021 20:00
debata (8)

Viacerí zamestnávatelia by pritom radi podmienili vstup na pracovisko potvrdením o očkovaní proti koronavírusu. Veď ide o ochranu všetkých zamestnancov, nebodaj v prípade rozšírenia nákazy aj výpadok výroby či zavretie prevádzky. Nemajú ako, žiadny zákon im neumožňuje získavať informácie o očkovaní.

Ani zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci či zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, COVID-19 ani šírenie koronavírusu zatiaľ pod ne nespadá. Ak by sa predsa len pokúsili, išlo by o diskrimináciu zamestnanca a museli by mu počas nečinnosti vyplatiť náhradu vo výške jeho priemernej mzdy.

A to pritom nedávno boli vstup na pracovisko, ba aj cesta naň podmienené negatívnym testom. Platil však núdzový stav. Dokonca vláda minulý týždeň zrušila aj manuál na testovanie v podnikoch. Logicky preto viacerí zamestnávatelia požadujú zmenu zákonov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský prišiel so šalamúnskym riešením. Podľa nedávnej novely tzv. očkovacieho zákona môže vláda v budúcnosti od zamestnávateľov žiadať, aby vstup podmienili iba potvrdením o očkovaní, preukázaním sa negatívnym výsledkom testu alebo dokladom o prekonaní ochorenia. Má to jeden háčik – opäť platnosť núdzového stavu.

Po novom ho už vláda nemusí vyhlásiť pre celú krajinu, ale vyhlásiť iba pre okres, ktorý sa dostane do bordovej a čiernej farby. Podnikom to v tejto fáze už nemusí vôbec pomôcť, veľmi nákazlivý delta variant môže zastaviť výrobu. Namiesto aby sme očkovaním a testovaním predchádzali požiarom, my ich chceme hasiť o päť minút dvanásť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #zamestnávatelia #očkovanie #Covid automat