Zákon bez srdca

V posledných rokoch sa veľa rozpráva o dekolonizácii, nerovnosti, rasizme, sťahovaní okupačných vojsk z území okupovaných v mene demokratických hodnôt, no namiesto nadšenia zavládol úžas, že namiesto slobody zavládne chaos a pritvrdené násilie.

02.09.2021 20:00
debata (7)

Najčastejšie sa vtedy skloňuje ohrozenie žien a ich práv. Naposledy v súvislosti s Afganistanom, ale vždy je to rovnaká pesnička. Až kým nepríde na práva žien „u nás doma“. Tam sa práva končia.

V stredu v americkom štáte Texas nadobudol účinnosť zákon, ktorý zakazuje väčšinu umelých prerušení tehotenstva už približne po šiestich týždňoch. Stalo sa tak napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu z roku 1973. Zákon podpísal republikánsky guvernér Greg Abbott už v máji a na základe stredajšieho hlasovania bol implementovaný. Tým sa stal najprísnejším zákonom týkajúcim sa reprodukčných práv žien v Spojených štátoch. V praxi sa právo na interrupciu neruší, akurát by ju žena musela podstúpiť v období, keď to, že je v druhom stave, môže spoľahlivo vedieť ešte len Duch Svätý a texaský guvernér. Názvom zákona jeho autori hrajú na city: ide o „Zákon tlkotu srdca“. Až taký hlboko etický, že sa výnimky z neho nevzťahujú ani na prípady incestu a znásilnenia.

Najvýznamnejšie tváre Demokratickej strany odsudzujú Najvyšší súd, že sa neodvolal, čím mohol zákon aspoň dočasne zablokovať. Podľa prezidenta Joea Bidena zákon bezočivo porušuje ústavné právo, čo je za 50 rokov absolútny precedens.

Hádam netreba veľmi pripomínať, koho tieto ľudomilne sa tváriace zákony najväčšmi ohrozujú a čia sloboda a život si to odnesie. Kto sa postaví za práva žien vylúčených zo spoločnosti pre neželané tehotenstvo a za dôstojný život detí, čo privedú na svet?

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Texas #interrupcie #Republikánska strana