Čipy zamávali svetom

Malá elektronická súčiastka, o ktorej len málokto tušil, že existuje. Reč je o čipoch, ktorých je vo svete v dôsledku pandémie nedostatok, čo podráža slovenskému priemyslu nohy. Čipová kríza však odhaľuje aj poučenie, ktoré treba zobrať na zreteľ.

03.09.2021 20:00
debata (6)

Chod sveta je závislý od jednej firmy, čo je veľmi nebezpečné. Taiwanská firma TCSM vyrába 92 percent všetkých najzložitejších čipov na svete. Kúsok z nej možno nosíte vo svojom vrecku, a ani o tom neviete. Vyrobila totiž až 1,4 miliardy mobilných procesorov. Na globálnom trhu má dominantné postavenie, čo stavia zvyšok sveta do zraniteľnej pozície.

Čo sa však stalo, že svet v súčasnosti tak baží po čipoch? Pandémia na začiatku znížila ich produkciu. Na druhej strane sa zvýšil fenomén práce a štúdia z domu, čo malo za následok nárast záujmu o elektroniku. Ľudia začali húfne kupovať notebooky, telefóny či tablety, ktoré sú všetky závislé od čipov. Všetci chceli byť predsa aj napriek obmedzeniam v spojení so svetom. Pandémiou znížená ponuka a zvýšený dopyt však neboli jedinými dôvodmi, prečo dnes hovoríme o čipovej kríze. Pridali sa k tomu aj obchodná vojna, ťažba kryptomien, ktorá je náročná na výkonné procesory, ale aj počasie. Na Taiwan udrelo mimoriadne sucho a spotreba vody sa obmedzila. Keďže je výroba čipov náročná na vodu, hneď bol ďalší problém na svete.

To, že sa nevypláca stavať všetko na jedného výrobcu, nám pandemický rok len potvrdil. Prognózy sú, žiaľ, pesimistické. Výstavba nových fabrík na čipy je technologicky komplikovaná a trvať môže aj roky. Okamžite sa s tým nedá robiť nič. Treba aj naďalej počítať s tým, že aj miniatúrna súčiastka z druhej strany planéty dokáže silno zamávať slovenským priemyslom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taiwan #čipy #čipy do áut